Pfizer: pilula anti Covid-19 este eficientă împotriva variantei Omicron

Firma Pfizer a anunțat că pilula sa anti Covid-19 este eficientă în prevenirea formelor severe de boală. Un studiu de laborator a arătat că funcționează și împotriva noii variante Omicron, care se răspândește cu rapiditate în lumea întreagă.

Pfizer a spus că dacă este administrată în termen de cinci zile de la apariția simptomelor, pilula, numită Paxlovid, reduce riscul de spitalizare și deces cu 89 la sută. Dacă primește aprobarea de urgență de comercializare, în câteva săptămâni, americanii infectații cu noul coronavirus ar putea avea acces la această pilulă.

Ultimele rezultate se bazează pe teste făcute pe peste 2.200 de adulți nevaccinați, cu boli cronice – persoane aflate în așa-numitul grup de mare risc de a face o formă severă de Covid-19.

Experții atrag atenția că singura problemă cu noul medicamente, care ar urma să fie administrat într-o serie de 30 de pilule în decurs de cinci zile, este perioada scurtă de la primul test pozitiv și până la începerea tratamentului – mai ales în cazul pacienților care trăiesc în zone izolate, fără acces imediat la un doctor, relatează NYT.

Organizația Mondială a Sănătății a apreciat marți că nicio variantă a noului coronavirus nu s-a răspândit, până în prezent, atât de rapid ca varianta omicron. OMS estimează că toate ţările sunt deja atinse.

”77 de ţări au semnalat cazuri de omicron, însăr ealitatea este că omicron se află probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă”, a anunţat înrtr-o conferinţă de presă directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.