Actualizare 13 septembrie: Partidul Socialiștilor a criticat presa care menționează numele liderului partidului, Igor Dodon în legătură cu noua anchetă a PG, atrăgând atenția că în comunicatul oficial nu se precizează vreun nume.
------------------------------------------
Reprezentanții Procuraturii Generală (PG) au anunțat luni, 13 septembrie, că au lansat o anchetă penală pentru delapidarea statului prin intermediul unor scheme în procesul de import al energiei electrice în R. Moldova, în anul 2008.
„ La începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA „Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei” se arată în nota PG.
### Vezi și... ### Procuratura Generală criticată pentru „acțiuni modeste sau contrare legii” în dosarele de rezonanță (IPRE)În 2008, liderul socialist Igor Dodon era Ministru al Economiei în guvernul Tarlev și ulterior, din martie 2008 în guvernul condus de Zinaida Greceanîi.
Din 2005 și până în 2008, energia electrică era cumpărată de Energocom, firmă de stat , condusă de Alexandru Gusev (MoldStreet.md).
La începutul anului 2008, Igor Dodo , atunci Ministru al Economiei, negocia cu Ucraina livrarea de electricitate, prin mai multe firme intermediare, ceea ce – susțin experții – a dus la scumpirea prețului.
### Vezi și... ### A ajuns Igor Dodon în vizorul Procuraturii?În decembrie 2008 se anunța însă că R. Moldova începe să cumpere din nou energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană, după ce Ucraina, furnizoarea de electricitate, nu ar fi oferit o reducere de preț.
### Vezi și... ### Mădălin Necșuțu: Rusia ține în șah Moldova cu Transnistria, gazele și corupția
În februarie 2010, în urma unor majorări de aproape 20% a prețului la energie, Transparency International dădea publicității un raport în care se arăta ca „: „legislaţia imperfectă şi privatizările frauduloase sunt două din cauzele importante ale nivelului înalt de corupţie”.