Artiști ruși interziși: pianista Polina Osetinskaia, scoasă din programul unui festival

Pianista Polina Osetinskaia

Pianistei clasice ruse Polina Osetinskaia i s-a anulat încă un concert în Rusia, după ce s-a pronunțat împotriva invaziei Moscovei în Ucraina.

Osetinskaia nu a cântat, după cum era programat, la un festival muzical din Irkutsk, în Siberia de Est, pe 9 septembrie, acesta fiind al doilea concert al ei anulat în decurs de o săptămână.

Tatiana Mezențeva, organizatoarea Festivalului muzical din Irkutsk, a declarat presei că pianista nu a cântat din motive de sănătate, scuză frecvent folosită de organizatori pentru a explica anularea concertelor artiștilor anti-război.

### Vezi și... ### Igor Boțan: Cine-l susține pe Putin?

Osetinskaia a criticat pe rețelele de socializare invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina, spunând într-o postare pe Instagram că era o „zi întunecată” în istoria națiunii.

Rusia a exercitat presiuni asupra organizatorilor de concerte pentru a anula spectacolele artiștilor care s-au pronunțat împotriva războiului, o acțiune care amintește de interdicțiile impuse muzicienilor în perioada sovietică. Presa rusă scria în iulie de existența unei liste neoficiale de 37 de „artiști ruși interziși” care fie s-au pronunțat împotriva războiului, fie au refuzat să îl susțină public.

Potrivit MTS Entertainment, până la 30 la sută dintre artiștii ruși fie au încetat să mai cânte acasă, fie au emigrat de la începutul invaziei.

### Vezi și... ### Când bubuie tunurile, artele tac?