Piaţa publicităţii televizate și înţelegerile de cartel - În așteptarea unei anchete a Consiliului Concurenţei

După multe semne clare despre problemele de pe piaţa publicităţii televizate, Consiliul Concurenţei ar fi avut suficiente motive să fi pornit de sine stătător o anchetă.

Câteva televiziuni moldovene, printre care Pro TV Chişinău și Jurnal TV, care spun că se confruntă tot mai mult cu pierderea reclamei din cauza unei înţelegeri de cartel între companiile de publicitate controlate de democraţi şi socialişti, au solicitat recent sprijinul Consiliului Concurenţei. Acesta nu a decis deocamdată dacă va porni sau nu o investigaţie în baza plângerii depuse de grupul de televiziuni, dar practic nimeni, începând de la asociaţiile de publicitate şi terminând cu cele de protecţie a concurenţei, nu crede că instituţia publică va putea soluţiona de o manieră favorabilă pieţei cauza.

Your browser doesn’t support HTML5

Piaţa publicităţii televizate și înţelegerile de cartel - În așteptarea unei anchete a Consiliului Concurenţei


Întâi de toate, Consiliu Concurenţei ar putea avea dificultăţi în a proba presupusa înţelegere, spune Valentina Novac, fostă angajată a acestui consiliu, iar în prezent directoarea unui ONG de protecţie a concurenţei:

„Dacă vorbim de materialul probatoriu, el va fi greu de adunat. Nu degeaba se folosește termenul de „deconspirare a unui cartel”. Deci, dacă vrem să deconspirăm un cartel, noi avem nevoie să ne mișcăm repede, ca probele să fie găsite acolo unde sunt, ca ele să nu fie nimicite.”

După multe semne clare despre problemele de pe piaţa publicităţii televizate, cum ar fi poziţia vădit dominantă a unor anumite companii, mai spune Valentina Novac, Consiliul Concurenţei ar fi avut suficiente motive să fi pornit de sine stătător şi mult mai devreme o anchetă:

„E normal să cooperezi, dar se cooperează în vederea rezolvări de situații între întreprinderile care nu pot să-și rezolve situațiile de sine stătător pe piață. Nicidecum înțelegerile nu trebuie să se refere la preț, deoarece prețul este o componentă esențială a concurenței pe piață. Întreprinderile sunt obligate să-și stabilească prețurile și comportamentul pe piață de sine stătător. Dacă acest lucru nu se întâmplă, noi nu putem să vorbim de existența unei piețe eficiente și o concurență pe această piață.”

Grupul de televiziuni care s-a plâns Consiliului Concurenţei pe presupusul cartel al celor două case de vânzări cu poziţie dominantă, Casa Media care ar fi afiliată liderului PD, Vlad Plahotniuc, şi Exclusive Sales House, aflată sub controlul socialiştilor, spun că ar exista informaţii clare despre faptul că cele două şi-ar fi împărţit între ele piaţa publicităţii: ar fi vorba despre oferirea unor reduceri semnificative, şi de 70%, pentru furnizorii care vor decide să-şi plaseze publicitatea doar în companiile lor, împărţind apoi banii 80 la 20%.

Galina Zablovschaia, pe de altă parte, directoarea executivă a asociaţiilor agenţiilor de publicitate, nu vede vreo problemă în presupusa înţelegere şi anticipează că şi Consiliul Concurenţei va spune acelaşi lucru:

„Două case de vânzări au ajuns la un acord, iar altele trei, care nu au reuşit să se înţeleagă, s-au supărat pe cele două care s-au înţeles. Nimic ilegal eu în asta nu văd. Şi cred că Consiliul Concurenţei va spune acelaşi lucru. Doar aceste companii nu au interzis nimănui să meargă la altele.”

Răspunsul Valentinei Novac unor astfel de viziuni e că atunci când vine vorba despre o concurenţă neloială, lucrurile trebuie privite dintr-o altă perspectivă:

„Consiliul Concurenţei nu apără o companie, Consiliul trebuie să apere piaţa. Dacă lucrurile pe piaţă nu funcţionează, dacă există nelinişti la unii jucători, consiliul trebuie să intervină.”

În fine, avertismentul Valentinei Novac e că, în lipsa unei reacţii corecte a autorităţii publice de apărare a concurenţei, întreprinderile ce nu fac parte din presupusul cartel ar putea falimenta, trăgând după ele şi televiziunile pe care le deservesc, iar casele de vânzări rămase nu doar că nu-şi vor păstra reducerile pe care le oferă acum, ci, în lipsa de concurenţă, şi-ar putea scumpi chiar serviciile. Ca să nu se întâmple astfel, semnatarii plângerii sunt îndemnaţi să lupte ca să obţină pornirea unei investigaţii de către Consiliu, totodată să ceară, ca măsură interimară, oprirea până la soluţionarea cazului a contractelor în baza noilor preţuri, iar Consiliul Concurenţei - dacă nu va putea proba existenţa cartelului - cel puţin să pornească o investigaţie mai amplă a situaţiei de pe piaţa de publicitate TV.