Marii consumatori de petrol nu consumă și prețurile continuă să scadă, ajungând chiar sub zero. Luni 20 aprilie, pentru prima dată, prețul petrolului pe piața americană a ajuns la minus.
Your browser doesn’t support HTML5
### Vezi și... ### Prețul petrolului, pe piața americană, sub zero dolari barilul
Consecința reducerilor de prețuri la țiței și traiectoria acestora previzibilă în viitor ar putea însemna că producătorii americani riscă falimentul. Zeci de firme se află în această situație precară.
Timp de decenii, preocuparea autorităților de la Washington a fost ca țara să fie pregătită pentru a face față unei crize de alimentare cu petrol, ca în anii 70, motiv pentru care au fost create rezerve naționale. Dar în condițiile în care producția americană a atins nivele record la sfârșitul anului trecut, stocurile sunt mari și, în ciuda eforturilor depuse, Washingtonul nu pare să reușească să crească prețurile până la nivele care să susțină industria. Practic, nevoia globală de țiței a scăzut cu 20% din cauză că economiile nu funcționează, pe fondul pandemiei de coronavirus.
Președintele Trump a fost elogiat săptămâna trecută pentru acordul ruso-saudit, prin care cei doi mari furnizori își reduc substantial producțiile. Dar acele schimbări intră în vigoare luna viitoare, iar între timp prețurile au de suferit și producătorii sunt în căutare de spații de stocare.
Guvernul federal ia în considerare să cumpere petrol în valoare de miliarde de dolari, pentru rezervele naționale, dar chiar și așa producția de 2 milioane de barili pe zi nu va putea fi absorbită. În plus, în cadrul acordului cu saudiții, administrația s-a angajat să nu sprijine producătorii naționali de petrol și gaz, ci să-i lase să se descurce pe piață. OPEC, Rusia și alți producători au căzut de acord să reducă producția cu 9,7 milioane de barili pe zi, începând din mai.
### Vezi și... ### Coronavirus: Statele Unite suspendă temporar imigrațiaStatele Unite și Canada procedează la fel.
Lucrurile nu se vor îndrepta până când aceste reduceri se materializează, cererea globală scăzând cu circa 30 de milioane de barili pe zi. Relatări că administrația Trump ar lua în considerare să plătească firme americane să nu extragă țiței, reclasificând depozitele respective de petrol ca fiind parte din rezerva națională, nu au fost confirmate.