Radiochisinau.md prezintă punctul de vedere al expertului economic al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, despre motivele scumpirii carburanților. Primul ar fi majorarea accizelor la benzina, aceasta a crescut cu 30 de bani pe litru, iar, împreuna cu TVA, impozitele în acest an s-au majorat cu 48 bani/litru, explică economistul.
Your browser doesn’t support HTML5
Un alt motiv e majorarea prețului petrolului pe piețele internaționale: un baril s-a scumpit în decembrie față de septembrie-octombrie 2020 cu 25%, creștere urmată recent de o nouă scumpire, cu 10%. Există, însă, în opinia economistului, un mare DAR și anume cel că petroliștii din R. Moldova nu s-au grăbit să scadă prețul atunci când pe piața internațională se înregistrau scăderi dramatice și s-a ajuns la un minim în ultimii 25 ani. Anul trecut, în plină criză, aceștia ar fi încasat, afirmă Ioniță, cei mai mulți bani din istoria Moldovei. Tocmai acesta este motivul pentru care economistul afirmă că piața produselor petroliere trebuie sa fie subiect de anchetă a Consiliul Concurenței, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Comisiilor parlamentare de profil și, nu în ultimul rând, a Consiliului de Securitate de pe lângă Președintele Republicii Moldova.
O opinie despre viitoarele alegeri parlamentare, aparținând analistului politic Anatol Țăranu, apare pe ziarulnational.md. Bătălia se va da între două opțiuni de civilizație diametral opuse, între europeniști și adepții lumii ruse, este de părere Țăranu. Iar rezultatul va depinde de capacitatea de mobilizare a electoratului manifestată de fiecare din cele două tabere, mai crede analistul. O altă idee a sa e că strategia unificării tuturor forțelor europene într-un singur bloc electoral, o idee ce se profilează după victoria fulminantă a proeuropenei Sandu în prezidențiale, ar fi greșită. El explică că electoratul cu viziuni europeniste este divizat în două curente, unul unionist și altul cinic moldovenist. În condițiile intrării celor două în campanie într-un singur bloc, mesajul unității românești riscă să fie atenuat, de aceea ar fi nevoie ca forțele europenistă să se formeze două coloane distincte, dintre care una să fie exclusiv românească. Problema pe care o vede analistul e lipsa de unitate în tabăra unionistă.
Vacanța din Egipt a edilului capitalei, Ion Ceban, despre care mai întâi a aflat presa, iar apoi a fost confirmată de însuși Ceban, acesta plasând pe o rețea de socializare mai multe fotografii de vacanță alături de familie, a ajuns în atenția jurnal.md. În timp ce municipiul Chișinău se află în stare de alertă, fiind instituit cod roșu de infectări cu Covid-19, primarul Ion Ceban, care a îndemnat oamenii să stea acasă de sărbători, își petrece timpul pe litoralul din Egipt, a scris publicația. Un alt titlu de pe site-ul respectiv sună în felul următor: Edilul Ion Ceban, supărat pe criticile pentru vacanța din Egipt. “Nu văd ce crimă odioasă am săvârșit”, citează cea mai recentă știre de pe site comentariul de pe rețele cu care Ceban a răspuns criticilor pe care și le-a atras prin vacanța din Egipt.