Pictură și propagandă: Arta inspirată de războiul din Ucraina

Pictură murală fotografiată pe 18 octombrie și realizată recent pe un zid măcinat de urmele luptelor din Kupiansk, oraș din nord-estul Ucrainei recent recucerit de forțele ucrainene. În traducere, textul ar suna cam așa: „Vom răspândi dragostea în lume, iar pentru asta vom învinge!"

O pictură murală pro-rusă în interiorul unui depozit din Kupianskul recucerit, fotografiată pe 18 octombrie.
 

O pictură murală înfățișând mâinile unui soldat ucrainean care repară steagul rupt al Ucrainei, în Kiev, aprilie 2022.

Septembrie, Moscova. O pictură murală repărezentând soldați ruși purtând simbolul "Z", folosit ca emblemă pro-război. Imaginea face trimitere la o pictură celebră din epoca țaristă, care înfățișeazătrei cavaleri ruși.
 

Artistul francez Christian Guemy pictează în apropierea unei stații de metrou, grav avariată de un atac rusesc în Kiev, în aprilie.

O tânără pozează, în centrul K9evului, lângă un poster care înfățișează Podul Crimeii în flăcări, 8 octombrie.

Artista ucraineană Varvara Lohvin pictează tradiționalele decorațiuni ucrainene Petrikivka pe barierele antitanc cunoscute sub numele de „arici cehi" din centrul Kievului, în luna august 2022.

O pictură murală lângă un loc de joacă din Reutov, în apropiere de Moscova, înfățișând o femeie în vârstă cu un steag roșu. Pictura de mari dimensiuni, fotografiată în aprilie, face referire la un incident mult mediatizat la scurt timp după invazia rusă, în care o pensionară a ieșit din casa ei de lângă Harkov ținând în mână un steag al Uniunii Sovietice pentru a saluta soldații care, presupunea ea, erau ruși. Aceștia erau, de fapt, militari ucraineni.

Pictorul Viktor Oliinik, în vârstă de 67 de ani, pictează un peisaj urban cu bariere antitanc pe străzile din Odesa, Ucraina, în luna martie.

Intrare într-o cafenea decorată cu postere care înfățișează femei-soldat ucrainene. Cafeneaua se află în Velika Kostromka, sat din estul Ucrainei, iar foktografia a fost făcută pe 13 octombrie.

Un pictor lucrează la o pictură murală care face legătura între Al Doilea Război Mondial și invazia rusă în Ucraina, în orașul ucrainean Donețk, ocupat de Rusia, în luna mai.

O pictură murală reprezzentând-o pe „Sfinta Javelin” care a luat chipul Sfintei Fecioare ținând în brațe o rachetă antitanc în Kiev, în luna mai.

Artă și picturi murale din Ucraina și Rusia, inspirate de invazia în curs de desfășurare.