Pierdut în labirintul mărțișoarelor

La Muzeul Satului, a venit deja primăvara.

Nu doar în grădinile și curțile caselor, unde deopotrivă muzeografii și personalul auxiliar au început să sape brazdele, să taie trandafirii, să transplanteze răsaduri sau să planteze bulbii și semințele primăverii care va să vină, ci și pe tarabele deja tradiționalului Târg de Mărțișor.

Elena Pârvu are mărțișoare modelate din lut și smălțuite, Iulian a venit din Brăila cu două geamantane de mărțișoare lucrate de soție și soacră, Maria a adunat petală cu petală și sămânță cu sămânță florile de toamna trecută și le-a încrustat în rășină, ca plantele și insectele prinse în ambră. Sunt lucrate sub lupă și fiecare mic tablou este migălos creat cu mecanisme infinitezimale, ca un ceas elvețian.

Nicoleta și Ion din Măldăeni sunt olari și, pe lângă micile bijuterii artistice împodobite cu firul roș-alb al începutului de primăvară, au adus cu ei și câteva oale, platouri și obiecte artistice din lut în care preiau teme și forme ale culturii Cucuteni.

Gavril Oșan este un sticlar din București.

A adus la Târg nu doar tradiționale mărțișoare modelate din sticlă incandescentă, ci și căni, vaze și figurine multicolore.

Ileana Ometita pictează icoane de când se știe.

Le face cum scrie în azbuchea canoanelor, respectând învățăturile și pravilele duhovnicești: pregătește lemnul (folosește mai ales tei și rășinoase, dar și alte tipuri de suport).

Unora le face sipet, adică marginea care adăpostește imaginea sfântă, grunduiește și nivelează suprafața, o desenează cu hârtie de calc, folosind ace de trasat și apoi pensule, pentru a nu se abate de la linia canonică și a respecta predania. De fapt, vine la Târg mai mult pentru a le împărtăși oamenilor din arta ei.

Cu toate acestea, aleile Muzeului Satului sunt deocamdată puțin populate. Mai multe păpuși decât vizitatori.

Meșterii spun că vânzările nu mai merg ca în alți ani. Totuși speră ca în zilele sărbătorești, adică săptămâna care începe cu 1 Martie, să aibă mai mulți clienți. Spun că venind aici fac diferența între simplii fabricanți de mărțișoare de plastic și cârpe pe bandă rulantă care-și vând producția la metrou și creația artistică adevărată, cu truda și satisfacțiile ei.

Târgul de Mărțișor de la Muzeul Satului este deschis până pe 7 martie.