Piesă de teatru pentru copii acuzată de pretinsă propagandă LGBT, anulată la Novosibirsk

Un teatru din orașul Novosibirsk, din sudul Rusiei, a anulat o piesă de teatru pentru copii, la doar câteva zile după ce autoritățile locale ale Ministerului Culturii au declarat că vor investiga dacă spectacolul a încălcat legislația anti-LGBT.

Direcția „Primului teatru” din orașul siberian a anunțat brusc, pe 20 noiembrie, că reprezentația programată în acea zi a piesei „Prințesa și căpcăunul” a fost anulată din cauza unor dificultăți tehnice.

Publicația locală Novosibirsk Online a citat o sursă neidentificată din teatru care a declarat că în clădire a avut loc o pană de curent electric și că în apropierea scenei se simțea un miros de fum.

Dar anularea a venit după ce săptămâna trecută, pe rețelele de socializare, s-a cerut ca piesa să fie investigată pentru a se verifica dacă respectă legea rusă care interzice „propagarea relațiilor sexuale netradiționale către minori” și după ce filiala din regiunea Novosibirsk a Ministerului Culturii a promis că va urmări acest lucru.

Reprezentanții ministerului și ai mass-mediei erau așteptați să asiste la punerea în scenă a piesei din 20 noiembrie, care are o distribuție formată exclusiv din bărbați, dar reprezentația a fost anulată cu doar 20 de minute înainte de începerea spectacolului.

RFE/RL nu a reușit să obțină un comentariu din partea autorităților cu privire la faptul că anularea a fost legată de ancheta promisă.

Regizoarea piesei, Polina Kardimon, a declarat pe rețelele de socializare că spectacolul se adresează unui public cu vârste de la șase ani în sus.

### Vezi și... ### Rusia înăsprește legislația anti-LGBT și cum Marea Britanie a devenit una din cele mai sărace țări din Europa de Vest 

Piesa se învârte în jurul a două personaje care interpretează rolurile scriitorilor ruși decedați Igor Holin și Genrih Sapghir, ale căror opere stau la baza poveștilor din piesă.

În timp ce personajele lui Holin și Sapghir își imaginează povești pline de fantezie, alți doi actori le interpretează pe scenă. Una dintre povești se bazează pe un poem, „Prințesa și căpcăunul", scris de Sapghir și transformat într-un film de animație sovietic în 1977.

În comentariile sale de pe rețelele de socializare, Kardimon a respins sugestiile de a înlocui unul dintre personajele masculine cu un actor de sex feminin, spunând că ar fi contrar conceptului piesei.

De asemenea, Kardimon i-a sfătuit pe angajații Ministerului Culturii să citească despre teatrul grecesc, „în care bărbații jucau roluri feminine”.

Directorul artistic al „Primului teatru”, Igor Iujakov, s-a opus, de asemenea, modificării spectacolului, comentând pe rețelele de socializare că „actorii sunt pentru actorie, așa că pot juca și animale, și copii, și femei, și zei, și zeițe, și zâne, chiar obiecte. Ce rău poate fi?”

Președintele Vladimir Putin a semnat în 2013 legea care interzice „propaganda pentru relații sexuale netradiționale către minori". De atunci, Rusia a înregistrat o creștere dramatică a discriminării anti-gay, inclusiv a violenței homofobe a justițiarilor.