Plahotniuc, cetățean turc? (NOI.md)

Revista presei matinale de la Chișinău.
  • Your browser doesn’t support HTML5

    Revista matinală a presei


    ANTICORUPȚIE a investigat ceea ce numește „Mafia contrabandei cu țigări” și scrie că l-a găsit pe „Brokerul lui Dodon”. Jurnaliștii portalului arată că două firme transnistrene au importat în 2020, fără a plăti taxe, țigări în valoare peste 20.000.000 de dolari. Țigările ar avea un circuit complex – Asia, Orientul Mijlociu și Europa, conform dovezilor prezentate de autori. În afacere ar fi implicată, potrivit investigației, și firma soției unui consilier socialist de la Rezina. Prejudiciul adus statului, doar în 2020, se ridică la 60,2 milioane de dolari, notează portalul.
  • ANTICORUPȚIE amintește în alt articol că președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi au fost scoși basma curată din dosarul schemei frauduloase la importul energiei electrice, deconspirată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice în câteva anchete în 2008, an în care cei doi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier. Cauza penală a fost pornită de procurori în 2017, la presiunea unor experți din societatea civilă, care au calculat că Republicii Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari.
  • De altfel, expertul economic Sergiu Tofilat și fostul director al ANRE, Victor Parlicov, au declarat pentru agenția IPN că, în 2008, actualul președinte Igor Dodon, atunci ministru al Economiei, și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, atunci premier, au fraudat statul și consumatorii cu 14,5 milioane dolari, prin intermediul unei firme căpușe, importator de energie electrică. Un procuror controlat de Vladimir Plahotniuc a dispus în doar o lună încetarea cauzei penale, ajutându-i pe Dodon şi Greceanîi să scape de răspundere, afirmă experții.
  • COTIDIANUL preia screenshot-uri dintr-o corespondență electronică pe care ar fi purtat-o președintele exercițiu, Igor Dodon, cu ambasadorul R.Moldova la Moscova, Andrei Negruța. Capturile au fost difuzate pe blogul său de deputatul PAS Dumitru Alaiba, conform căruia printre cei vizați în corespondență sunt Igor Maslov, despre care presa scrie că ar fi coordonatorul lui Igor Dodon de la Kremlin, dar și opozantul rus Alexei Navalnîi. De asemenea, se discută și despre alegerile prezidențiale din R.Moldova. Capturile de ecran publicate de Alaiba arată că discuția ar fi avut loc la începutul lunii septembrie. La corespondență sunt adăugați șeful cabinetului lui Dodon, Nicolae Posturusu, și consilierul care a redevenit ministru al Apărării, Victor Gaiciuc.
  • MOLD STREET anticipează noi numiri la conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), după remanierile din Guvernul R.Moldova. În discuție sunt doi sau trei noi viceguvernatori, în locul celor al căror mandat a expirat sau și-au dat demisia. Cel puțin așa susține premierul Ion Chicu, care a anunțat că proiectul care prevede consolidarea independenței BNM, adoptat de Executiv, a fost înaintat spre aprobare în Parlament și că speră să fie cât mai curând examinat și votat. Numirea noilor viceguvernatori este, de fapt, cea de-a șasea condiție impusă de FMI, pentru un nou program de cooperare cu R.Moldova, precizează portalul.
  • Potrivit portalului NOI.MD, fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, care s-ar afla în Turcia din august 2020, ar fi obținut cetățenia acestei țări, în cadrul programului Cetățenie pentru investiții, pentru care pragul a fost semnificativ redus în 2018. „Pentru a obține cetățenia turcă, acum este suficient să cumperi imobile în Turcia în valoare de 250.000 de dolari. Legea turcă interzice extrădarea propriilor cetățeni către state străine, prin urmare este puțin probabil ca organele de drept din Republica Moldova să o poată obține”, adaugă redacția portalului.
  • Portalul OMEGA dezvăluie că noua viceprim-ministră, șefă a Biroului de Reintegrare cu Transnistria, Olga Cebotari, deține cetățenia Federației Ruse, pe lângă cea a R.Moldova. În CV-ul obținut, potrivit Omega, din surse de la ambasada R.Moldova de la Moscova, Olga Cebotari scrie că limba ei maternă este româna și indică faptul că, înainte de numirea sa în Comitetul Executiv al CSI, a fost angajată în calitate de „traducătoare a comunicatelor de presă din limba română în rusă și invers”. Cel care a semnat decretul de numire a lui Cebotari – Igor Dodon – pledează ca demnitarii să aibă doar cetățenia R.Moldova, menționează portalul.
  • Invitată într-o emisiune la PRO TV, vicepreședinta PDM Monica Babuc a sugerat că unul dintre cei care s-au opus retragerii formațiunii sale de la guvernare a fost Dumitru Diacov. Babuc susține că decizia ca PDM să se retragă de la guvernare a fost votată „cu majoritate absolută de voturi” și doar doi membri ai Consiliului Politic s-au declarat împotrivă. Întrebată dacă printre cei care s-au opus a fost și președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, ea a confirmat practic acest lucru, dar a adăugat că „este o chestie internă a Partidului Democrat”.
  • TV8 a investigat un prejudiciu de stat de aproape jumătate de miliard de lei în doar doi ani de zile, prejudiciu ce ar fi fost cauzat de un monopol de stat impus în 2018 la inițiativa fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Acesta le-ar fi adus beneficii de sute de milioane de lei unor companii străine care au fost contractate ca partener privat și prejudicii de milioane companiei de stat Loteria Moldovei.
  • Într-o emisiune la TVR MOLDOVA fostul deja ministru al Educației, Igor Șarov, delegat din partea PDM, acuză deputații socialiști că ar tergiversa aprobarea proiectului privind recunoașterea reciprocă a diplomelor cu România. Igor Șarov a declarat acest lucru după ce examinarea proiectului a fost amânată de două ori în Comisia politică externă și integrare europeană.
  • ZIARUL DE GARDĂ a aflat că acțiunile descrise în cadrul interceptărilor în care sunt vizați deputatul socialist Corneliu Furculiță și actualul ministru de Interne Pavel Voicu au avut loc în realitate, ele fiind investigate în cadrul unui dosar penal deschis în decembrie 2017. În acea perioadă, Pavel Voicu, cel care încerca să-l ajute pe nepotul lui Corneliu Furculiță să scape de probleme, nu era ministru de Interne, ci consilier al președintelui R.Moldova pentru misiuni speciale. Voicu a fost numit șef la MAI în noiembrie 2019. Dosarul penal în care a figurat nepotul lui Corneliu Furculiță, prins beat la volan, s-a finalizat în instanța de judecată, printr-o sentință emisă de judecătoarea Vasilisa Muntean la 20 aprilie 2018. Nepotul lui Furculiță a fost pedepsit cu o amendă în valoare de 31,5 mii de lei, care se înjumătățea dacă era achitată în 72 de ore de la intrarea sentinței în vigoare. Tânărul a fost scutit de pedeapsa complementară – privarea dreptului de a conduce mijloace de transport, precizează Ziarul de Gardă.