Vlad Plahotniuc: UE are informații greșite, de aceea critică schimbarea sistemului de vot

Pavel Filip, Vlad Plahotniuc și Andrian Candu, la Bruxelles, 20 iunie

Vlad Plahotniuc și Igor Dodon au promis astăzi separat că schimbarea sistemului de vot va avea loc curând, cu sau fără binecuvântarea partenerilor de dezvoltare. Într-o postare pe Facebook, Dodon a scris chiar că noul sistem este necesar tocmai ca să ferească Moldova de „influențe externe”, iar Plahotniuc a emis la o conferință de presă părerea că Uniunea Europeană are informații greșite, de aceea se opune inițiativei reformei electorale.

Your browser doesn’t support HTML5

Plahotniuc după vizita la Bruxelles

Vlad Plahotniuc: „Există multă informație greșită despre Republica Moldova la Bruxelles. Această informație este furnizată de regulă de unele forțe politice interesate în destabilizarea situației politice din țară”, a spus Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat după ce săptămâna trecută a avut mai multe întâlniri cu demnitari de la Bruxelles.

Vlad Plahotniuc pare la fel de hotărât să promoveze votul mixt, ba mai mult, el a mai spus astăzi că schimbarea sistemului electoral nu va afecta în niciun fel programele de finanțare pe care le are Republica Moldova cu partenerii de dezvoltare.

Vlad Plahotniuc: „Au apărut tot felul de speculații că dacă se votează schimbarea sistemului electoral ar putea fi blocată finanțarea din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova. În discuțiile pe care le-am avut la Bruxelles nimeni nu ne-a condiționat în acest fel.”

Plahotniuc s-a adresat criticilor reformei electorale spunând că proiectul de lege cu privire la votul mixt va fi totuși adoptat în lectura a doua, dar nu înainte de a modifica textul proiectului de lege în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Pe de altă parte, mai mulți analiști politici de la Chișinău sunt sceptici că guvernarea va reuși să îndeplinească toate recomandările experților de la Veneția. De ce? L-am întrebat pe comentatorul politic Victor Ciobanu:

„Recomandările Comisiei de la Veneția sunt irealizabile pentru actuala guvernare, inclusiv <<consensul larg>>, cuvântul cheie din recomandarea Comsieiei de la Veneția, care nu este și putem constata că nici nu va fi. Doi, nu cred că finanțarea nu va fi afectată, ceea ce nu înseamnă însă că finanțarea nu va fi debursată cândva, dar cert este că procesul de finanțare va fi afectat, ori noi am văzut declarațiile foarte clare ale domnului Tusk, ale comisarului european Johannes Hahn, confirmate de ambasadorul SUA în Republica Moldova și ulterior de doamna Bridget Brink, care este adjuncta secretarului de stat al SUA etc. Vedem o poziție cvasi-unanimă a partenerilor de dezvoltare de a nu admite această modificare a sistemului electoral.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, Vlad Plahotniuc a spus astăzi că Bruxelles-ul are informații greșite despre Republica Moldova?

„Atunci trebuie să admitem că cei de la Bruxelles sunt duși cu zăhărelul de cineva, ori nu, ei sunt oameni conștienți, am văzut și reacții... inclusiv ultima scrisoare demonstrează că diferite grupuri parlamentare din Parlamentul European nu susțin această modificare.”

La începutul acestei săptămâni, și un grup de 25 de eurodeputați din diferite fracțiuni din Parlamentul European au semnat un apel prin care au cerut autorităților statului să renunțe la schimbarea sistemului electoral.

Igor Dodon a comentat însă pe contul său de Facebook că „presiunile externe sunt contraproductive și nu ne afectează în niciun mod”, adăugând că atât președinția cât și socialiștii, ca și democrații de altfel, vor „merge înainte cu proiectul votului mixt”.