În privința contestației PCRM, care este înregistrat în calitate de concurent la referendumul republican constituțional din 20 octombrie, membrii Consiliului Audiovizual au stabilit că o parte din textul mesajului de promovare electorală nu poate fi calificat ca parte componentă a programului electoral al formațiunii.
O poziție similară a avut și directorul Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu, care a anunțat la 23 septembrie că televiziunea a respins spotul PCRM pentru că nu se încadra în conceptul legal de „expunere a programelor electorale”.
Atunci decizia a fost criticată de PCRM, iar membrii și simpatizanții formațiunii au protestat în fața sediului Teleradio-Moldova la 25 septembrie.
- Te-ar putea interesa și: Ce partide vor face agitație în campania pentru referendumul despre aderarea R. Moldova la UE
Tot în ședința din 2 octombrie, membrii CA au respins contestația depusă de Renato Usatîi, candidat la prezidențiale desemnat de Partidul Nostru. Acesta a solicitat de asemenea sancționarea Teleradio-Moldova pentru refuzul de a-i difuza mesajul electoral.
Asta deși directorul TRM, Vlad Țurcanu, afirma pe 27 septembrie că nu a anulat și nici nu a interzis difuzarea mesajului lui Usatîi, ci doar a cerut modificarea acestuia sau poziția CEC pe marginea textului spotului, pentru că ar conține un fragment ce ar constitui „incitare la discriminare”.
Este vorba de afirmația „eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”, care potrivit Consiliului pentru egalitate, sesizat de CA, poate constitui „incitare la discriminare”, fapt interzis de legislația electorală.
Potrivit reglementărilor Comisiei Electorale Centrale, în primele 15 zile ale campaniei electorale, partidele beneficiază de 10 minute gratuite la radio și de 5 minute la televiziune. Legislația mai prevede că pentru conținutul spoturilor electorale care încalcă reglementările în vigoare, răspunderea aparține difuzorilor de publicitate, adică inclusiv posturile TV și radio.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te