Regina Elisabeta II, monarhul britanic care a stat cel mai mult pe tron, a vizitat cele mai multe țări, a cooperat cu cei mai mulți premieri etc. - a stabilit recorduri inclusiv după moarte: funeraliile ei, ținute luni la Londra, au constituit una din cele mai mari adunări de lideri de țări din istorie și cea mai mare operațiune de securitate de felul ei din istoria Marii Britanii.
Primarul capitalei britanice, Sadiq Khan, a spus că pe lista invitaților la funeraliile de stat ale reginei au fost 500 de împărați, regi, regine, președinți, primi-miniștri și alți lideri din aproape toate țările lumii.
Nu au fost invitați, cum se știe, doar liderii Rusiei, R. Belarus – cele două țări implicate în invadarea Ucrainei – și ai unor țări ca Myanmar, Siria, Venezuela și Afganistan.
Potrivit presei britanice, cel puțin 10.000 de polițiști și 1.500 au fost desfășurați luni în centrul Londrei, în ceea ce un tabloid numea „un inel de oțel” în jurul inimii metropolei.
„Ar putea exista oameni care să vrea să provoace neplăceri unor persoane sau unor lideri intternaționali - a spus primarul Khan, citat de AP – așa că muncim din greu (...) să ne asigurăm că aceste funeralii de stat se vor desfășura în ordine”.
Un șef al poliției metropolitane, Stuart Cundy, a spus că operațiunea de securitate denumită „Operation London Bridge” a fost cea mai mare din istoria poliției londoneze, depășind-o pe cea de la Jocurile Olimpice din 2012.
La Londra nu au mai avut loc funeralii de stat din 1965, când a fost înmormântat Winston Churchill, premierul britanic din vremea celui de-al doilea război mondial.
### Vezi și... ### Funeraliile de stat ale reginei s-au încheiat, sicriul a fost coborât în cripta regalăPotrivit CNN, însăși regina a aprobat în detaliu scenariul funeraliilor, la care s-a lucrat nu de ieri, de azi, ci tocmai din anii 1960, planul fiind trecut în revistă și analizat o dată la trei ani. El a fost modificat de multe ori în funcție de ceea ce se considera a fi amenințarea cea mai reală la data respectivă; de la naționalismul irlandez în anii 1970 și 1980 la extremismul islamist, mai recent.
Polițiștii de pe străzi au fost partea cea mai vizibilă a dispozitivului de securitate, dar creierul lui s-a aflat în niște birouri din apropierea clădirii Parlamentului.
Înaintea funeraliilor, au fost controlate și sigilate nenumărate coșuri de gunoi și guri de canal. În ziua înmormântării, pe acoperișuri s-au aflat sniperi de la Poliție, câini antrenați pe străzi și polițiști de marină pe Tamisa.
Pe străzile Londrei au fost instalate peste 22 de mile de3 bariere metalice.
### Vezi și... ### Funeraliile Reginei, o considerabilă provocare de securitateAP notează că poliția londoneză a avut sarcina deloc ușoară de a-i ține în siguranță pe cei 500 de lideri internaționali fără a-i incomoda prea tare și fără a le răni orgoliile. Cum se știe deja, marea majoritate a lor au fost aduși cu autobuze la Abația Westminster, la prima slujbă din cele trei ale zilei, dar s-a făcut și o excepție: președintele american Joe Biden a sosit cu mașina – cu mașina prezidențială, numită The Beast.
Un risc mare din punctul de vedere al autorităților l-a constituit amploarea mulțimilor venite să o conducă pe regină pe ultimul drum.
Potrivit postului britanic de televiziune ITV, înaintea funeraliilor starea de alertă teroristă în Marea Britanie era la nivelul „substanțial”, ceea ce înseamnă că un atac este posibil. Aceeași sursă a spus că teama cea mai mare ar fi de atacuri cu arme albe, iar poliția a încurajat publicul participant s-o informeze de îndată despre orice „indivizi care nu par la locul lor” sau „nu par interesați de funeralii”, dar se află, totuși, în mulțime.
### Vezi și... ### De ce Regina?