Miliardarul Elon Musk a fost aspru criticat pentru că le-a cerut celor peste 107 milioane de urmăritori de pe Twitter să se pronunțe asupra propunerii sale de a pune capăt războiului din Ucraina, conform căreia Ucraina ar trebui să cedeze Crimeea, să permită noi referendumuri pe teritoriul ocupat de Rusia și să accepte neutralitatea.
Directorul general al Tesla și SpaceX și-a prezentat argumentele într-o serie de tweet-uri în care, pe lângă faptul că a propus ca Ucraina să renunțe la încercarea de a adera la NATO, a afirmat că Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze peninsula Crimeea, pe care a cucerit-o în 2014.
Musk a sugerat, de asemenea, că în cele patru regiuni pe care Rusia intenționează să le anexeze ilegal în urma unor referendumuri orchestrate de Kremlin pe care Occidentul le consideră falsificate și încălcând legile internaționale, ar trebui să se organizeze repetarea voturilor sub supravegherea ONU. Ca parte a propunerii sale, Musk a lansat pe 3 octombrie un sondaj pe Twitter în care întreba dacă „voința poporului” ar trebui să decidă dacă regiunile confiscate rămân parte a Ucrainei sau devin parte a Rusiei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns prin postarea unui sondaj propriu pe Twitter în care le cerea utilizatorilor să voteze pentru „care dintre cei doi @elonmusk vă place mai mult: cel care susține Ucraina sau cel care susține Rusia?". Ministrul de externe Dmitro Kuleba a denunțat propunerea lui Musk spunând că aceasta gratifică Rusia pentru invazia sa.
Live Briefing | Război în Ucraina
Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.