Planul rus de destabilizare a Moldovei, făcut „imposibil”: oficial ucrainean

Șeful principalului directorat de informații de la Ministerul Apărării al Ucrainei, Kyrylo Budanov.

Un oficial de informații ucrainean spune că în urma măsurilor luate după semnalarea unui plan rusesc de răsturnare a puterii în R. Moldova, efortul Moscovei a devenit „imposibil”.

Într-un interviu cu Vocea Americii, la Kiev, pe 25 februarie, șeful principalului directorat de informații de la Ministerul Apărării al Ucrainei, Kyrylo Budanov, a fost rugat să evalueze care sunt șansele de reușită ale planului rusesc semnalat mai întâi de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Au fost aplicate un număr de măsuri care cu siguranță vor da rezultate, și toate aceste planuri vor eșua. De fapt, deja au trecut prin acest eșec parțial, din fașă”, a răspuns Budanov.

La întrebarea repetată a reporterului, oficialul ucrainean a insistat: „Vă spun că seria de măsuri care au fost luate și sunt luate în prezent fac eforturile Rusiei imposibile”.

### Vezi și... ### Cum să previi un complot? O analiză a momentului

Budanov l-a lăudat în context pe noul premier moldovean Dorin Recean, spunând că este „o persoană profesională”, și „o putere militară”, iar numirea lui dovedește că „situația nu este cea mai ușoară pentru Moldova”.

Existența unui plan rusesc de destabilizare a Moldovei a fost confirmată de autoritățile moldovene, în frunte cu președinta Maia Sandu, care spunea la 13 februarie că tentativele de răsturnare a puterii ar putea avea loc sub paravanul unor demonstrații de protest, organizate de Partidul Șor și de oameni cu legături la Vladimir Plahotniuc.

Partenerii occidentali ai Moldovei, inclusiv SUA și România, au spus că asemenea acțiuni îi stau Rusiei în obicei, dar nu au confirmat că au cunoștință de un plan concret, nici de vreun pericol iminent de securitate pentru R. Moldova.

### Vezi și... ### Rusia, SUA, UE, Serbia, Muntenegru: Reacții la presupusul plan rusesc de răsturnare a puterii în R. Moldova