Plata prin QR sau link. Banca Națională lansează sistemul MIA Plăți Instant și pentru antreprenori

MIA Plăți Instant, dezvoltat de Banca Națională a Moldovei, a fost lansat pentru persoane fizice pe 12 martie. Din 31 iulie, acesta este disponibil și pentru afaceri.

Sistemul MIA Plăți Instant a devenit accesibil din 31 iulie și pentru mediul de afaceri. Banca Națională a Moldovei a anunțat că antreprenorii din toată țara vor putea efectua plăți imediate și la costuri reduse, indiferent de banca comerciantului.

Transferurile rapide vor putea fi efectuate cu ajutorul unui cod QR sau al unui link. Tranzacțiile pot fi realizate oriunde și oricând, fără efort suplimentar, iar fondurile devin disponibile comercianților în doar 10 secunde, se menționează în comunicatul Băncii Naționale a Moldovei.

Plățile prin codul QR pot fi efectuate la casele de marcat prin simpla scanare a codului comerciantului, direct din telefonul mobil sau din aplicația financiară. Comercianții vor avea la dispoziție trei tipuri de QR coduri: static (cu sumă sau fără sumă), dinamic și hibrid.

În cazul plăților prin link, acestea sunt efectuate prin intermediul unui link unic furnizat de prestatorul de servicii care direcționează cumpărătorul către o pagină de plată securizată, unde acesta va putea selecta aplicația financiară dorită și va confirma tranzacția.

„Comercianții vor putea integra linkul de plată în magazinele online sau îl pot trimite direct către cumpărători prin email, mesaje text sau aplicații de mesagerie”, precizează Banca Națională a Moldovei.

Instituția precizează că principalul avantaj al sistemului MIA Plăți Instant este comisionul unic de până la 0,8% aplicat la acceptarea plăților pentru majoritatea afacerilor. Mai mult, pentru serviciile sociale precum educație, spitale, transportul public sau plata utilităților, comisionul nu poate fi mai mare de 0,5%.

Lansat pe 12 martie, sistemul MIA Plăți Instant, dezvoltat de Banca Națională a Moldovei, este oferit prin intermediul aplicațiilor financiare mobile ale prestatorilor serviciilor de plată din R. Moldova (bănci sau instituții nebancare). Până în prezent, sistemul are deja peste 200 de mii de utilizatori unici, persoane fizice care au transferat peste 650 de milioane de lei.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te