Platforma DA: bani europeni, prin proiecte transfrontaliere cu România

Lliderul Platformei DA, Andrei Năstase și premierul României, Florin Cîțu, București, mai 2020.

Platforma DA a propus guvernului României, în cadrul unei discuții la București cu premierul Florin Cîțu, ca R. Moldova să fie inclusă în proiectele de dezvoltare post pandemie, care vor fi finanțate prin planul planul european de redresare. României i-ar putea reveni, în funcție de proiectele pe care le prezintă la Bruxelles, peste 29 de miliarde de euro.

Într-un comunicat de presă al Platformei DA se arată că „una din soluțiile” identificate ar fi „elaborarea unui mecanism de accesare” a fondurilor pentru cetățenii moldoveni prin „proiecte transfrontaliere, care ar putea să reprezinte oportunități și pentru Republica Moldova”.

„Practic” crede Platforma DA, „pe fiecare pilon al PNRR(Planul Națonal de Redresare și Reziliență) ar putea fi identificate oportunități pentru Republica Moldova: transformarea digitală; creștere inteligentă, durabilă și favorabilă a incluziunii; sănătate și reziliență economică, socială și instituțională; politici pentru generația următoare, copii și tineri.”

Citește și: De ce a amânat România depunerea aplicației pentru 30 de mld. de euro

Până în 2026, România ar putea primi finanțări europene de peste 29 de miliarde de euro, peste 14 miliarde sub formă de granturi și aproape 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Totul însă pe baza unor proiecte clare, bine definite, care să vizeze componentele de mediu și digitalizare.

Guvernul de la București a trimis în aprilie, Comisiei Europene un draft al PNRR, care a primit însă numeroase obiecții. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea a ținut să precizeze că nu se poate vorbi despre respingerea PNRR, ci sunt discuții și negocieri între cele două părți.

Valoarea totală a proiectelor trimise spre aprobare a fost de 41 de miliarde de euro, din care Comisia să aleagă proiectele eligibile fără a depăși plafonul alocat de 29 de miliarde de euro.