Platforma DA rămâne fără două consiliere municipale urmare a „scandalului UNIC”

Fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, consilier care a votat pentru vinderea terenului din fața centrului comercial UNIC. Imagine de arhivă

Două consiliere municipale din Platforma DA, Aliona Mandatii și Ala Tîșcul, au anunțat marți, 22 februarie, părăsirea formațiunii și continuarea activității în calitate de consiliere independente.
Cele două membre ale Consiliului Municipal Chișinău fac parte dintr-o comisie a acestuia care se ocupă de chestiuni funciare.


Odată cu anunțul retragerii din Platforma DA, ele au spus azi că renunță și la votul în favoarea deciziei privind vinderea terenului din fața centrului comercial UNIC.

Vânzarea terenului contra unei sume de 2,7 mln. lei către proprietarul magazinul UNIC a fost aprobată joia trecută de consilierii socialiști, cu sprijinul celor din Platforma DA, și a fost urmată de mai multe dispute, una între consilierii socialiști și ai Platformei DA, pe de o parte, și cei ai fracțiunii PAS, pe de alta, dar și disensiuni în interiorul Platformei DA, între fostul și actualul ei lider, Andrei Năstase și Dinu Plîngău.

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, care după decizia de joi le solicitaseră consilierilor formațiunii responsabili de domeniul funciar să-și dea demisia, ne-a spus azi, urmare a anunțului celor două consiliere, că urmează o analiză a situației în consiliul național politic al Platformei, programat pentru 5 martie.

Dinu Plîngău

„Sub aspect politic, acest vot a dăunat foarte mult imaginii partidului, mulți oameni nu au înțeles și nu înțeleg ce se întâmplă și, respectiv, va fi nevoie de luat anumite decizii în interiorul partidului. Ca partid politic, urmează să facem o evaluare, dacă va fi nevoie, va fi făcută și o analiză și a activității mele în calitate de președinte interimar al partidului”, a spus Dinu Plîngău azi, într-un comentariu oferit Europei Libere.

Retras de la șefia partidului, Andrei Năstase, care își continua activitatea în calitate de consilier municipal, a susținut, alături de alți 12 colegi ai lui, votul în favoarea proiectului.

„Noi am decis să votăm acest proiect pentru că venea în executarea unei hotărâri definitive și irevocabile în care instanța de judecată a stabilit și modul de executare, și prețul la care urmează a fi înstrăinat acest teren. Altfel, R. Moldova ar fi riscat să fie din nou condamnată la CEDO, pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești, așa cum se întâmplă în alte mii de cazuri,” a comentat Andrei Năstase pentru Europa Liberă votul în favoarea deciziei.

### Vezi și... ### În Capitală, mezalianțe politice pe marginea unui teren cu probleme

Disputa vizează un teren de circa un hectar și jumătate, amplasat în fața unui centru comercial din centrul urbei, apărut în ultimii ani pe locul fostului magazin universal de pe vremea sovietică, după o privatizare din 2016 ce a ridicat și ea mai multe semne de întrebare. Consilierii partidului PAS aflat la guvernare, care sunt însă în minoritate în Consiliul Municipal Chișinău, spun că vânzarea terenului către agentul economic, care a cumpărat anterior magazinul, nu ar fi trebuit să se producă din mai multe motive, cel mai important fiind că valoarea lotului ar fi de cel puțin zece ori mai mare decât cel din decizie.

Risc sporit de prejudiciere a bugetului municipal...

O reacție de dezaprobare a deciziei consiliului a avut luni și primarul capitalei Ion Ceban, care a anunțat că a cerut contestarea în instanță a înstrăinării terenului și a vorbit de „un risc sporit de prejudiciere a bugetului municipal”. Adrian Talmaci, secretarul Consiliului municipal, de semnătura căruia ar putea depinde o reîntoarcere în consiliu a deciziei, spune că încă o mai analizează, sub aspectul existenței sau nu a temeiurilor pentru o astfel de întoarcere: „Analizăm toate circumstanțele și vom avea un răspuns zilele viitoare,” a spus Talmaci.

Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, care la fel ar putea contesta actul administrativ în justiție, ne-a comunicat, la fel, că analizează această posibilitate.

Acum trei ani, Curtea de Apel Chișinău a obligat Primăria Chișinău să vândă proprietarilor magazinului terenul și să încheie un contract de locațiune cu agentul economic.