Plecarea în „istorie” a Parlamentului ales în 2014

Plenul legislativului

„Eu propun să-l luăm cu noi şi pe președintele Dodon, fiindcă este un președinte care a încălcat Constituția de cinci ori”, a declarat speakerul Andrian Candu.

Parlamentul legislaturii a 20-a și-a ținut astăzi ultima ședință cu puteri depline - își încheie mandatul și în lunile care mai rămân până la alegerea celui nou nu va mai putea vota legi, ci numai hotărâri. Ales pe timpul „​furtului miliardului”​, în 2014, acest parlament s-a schimbat profund datorită migrației deputaților către Partidul Democrat și arată azi, în ultima zi de mandat plin, cu totul altfel decât în prima. Un lucru nu s-a schimbat totuși: a fost condus mereu de același Andrian Candu. Cu el își începe și corespondenta Europei Libere relatarea din ședința de azi.

Your browser doesn’t support HTML5

Plecarea în „istorie” a Parlamentului ales în 2014


„Noi în această sesiune de toamnă vom mai avea ședințe, nu e ultima noastră ședință. Azi e ultima zi când putem vota legi organice”, îi explica astăzi speakerul unui deputat din opoziţie care propunea includerea unui nou punct pe agenda şi aşa extrem de încărcată a şedinţei.

Pe de altă parte, este puţin probabil totuşi ca majoritatea parlamentară să dorească să convoace prea multe şedinţe în perioada de până la alegeri, cu excepţia poate a unor situaţii când chiar va avea vreo urgenţă, pentru că asta ar însemna să-i ofere opoziţiei platformă să se manifeste în plină campanie electorală, ceea ce majoritatea parlamentară cel mai probabil va face tot posibilul să evite.

Faptul însă că acest parlament nu va mai putea vota legi organice îi dă preşedintelui Igor Dodon puteri nesperate. Şi asta pentru că şeful statului, care, spre deosebire de parlament, continuă să fie în deplină exercitare de funcţie, obţine acum libertatea deplină să promulge sau nu multiplele legi votate în regim de alertă de parlament în cele câteva şedinţe din ultimele săptămâni.

Printre acestea figurează, de exemplu, legile bugetare. Este totuşi puţin probabil ca preşedintele să le respingă anume pe acestea.

Dacă, însă, Igor Dodon va considera că poate obţine un plus de capital politic dându-i peste cap majorităţii parlamentare intenţia de a organiza în data de 24 februarie şi alegeri parlamentare, şi un plebiscit prin care să reducă de la 101 la 61 numărul de deputaţi, el va avea libertatea s-o facă, fără riscul să fie suspendat şi înlocuit de speaker, aşa cum s-a întâmplat în numeroase rânduri deja din momentul în care Igor Dodon a urcat, în 2016, în jilţul de preşedinte.

Unii deja s-au întrebat dacă Igor Dodon va profita sau nu de această nouă situaţie, ce aparent l-ar avantaja, sau va prefera să nu se certe cu democraţii, care, aşa cum arată analizele de experţi, vor prin acest referendum să focalizeze asupra lor atenţia electoratului, ceea ce negreşit îi va ajuta să obţină un scor mai bun în competiţia electorală.

### Vezi și... ### Marele (sau micul) război între democraţii şi socialişti

Un alt proiect de care ar putea profita şeful statului pentru a le complica viaţa majoritarilor e cel cu amendamentele operate nu demult la amnistia de capital, amendamente prin care guvernarea încearcă să se înţeleagă cu FMI şi care nu au fost încă promulgate de Igor Dodon.

Astăzi, pe finalul şedinţei, speakerul Andrian Candu i-a adresat preşedintelui următorul avertisment:

„Vreau să-i atrag atenţia dlui preşedinte Dodon că acest parlament nu are nevoie de lege organică sau constituţională ca să-l demită. Demisia se face prin hotărâre de parlament”, a spus Candu, dând citire unui articol din constituţie ce, la părerea sa, i-ar justifica spusele, apoi a continuat pe o notă ironică:

Dodon a spus că „se termină una dintre cele mai discreditate perioade din istoria parlamentarismului...

„Eu propun, când plecăm în istorie, să-l luăm cu noi şi pe preşedintele dl. Dodon, fiindcă este un preşedinte care a încălcat Constituţia de cinci ori. (Aplauze) … A scăpat de sancţiunile noastre disciplinare, dar riscă ceva mai mult. Eu cred că acest POarlament mai are puterea să-l demită. S-ar putea să-i facem o surpriză la sărbătorile de iarnă.”

Pe de altă parte, într-un mesaj dedicat încheierii mandatului actualului Parlament, Igor Dodon a spus că „se termină una dintre cele mai discreditate perioade din istoria parlamentarismului din Republica Moldova”, aluzie la traseismul a peste o treime din corpul de deputaţi - o perioadă care, potrivit lui Dodon, trebuie să rămână în trecut şi trebuie evitată, orice s-ar întâmpla.