Plonjori temerari și turiști sfidează arșița și marchează 20 de ani de la reconstrucția podului de la Mostar

Oamenii se adună la 28 iulie să-i vadă pe temerarii care plonjează în apa râului Neretva de pe podul construit în secolul al 16-lea la Mostar - un giuvaer al arhitecturii otomane. 

Bosnia-Herțegovina comemorează a 20-a aniversare a reconstrucției podului, unul din cele mai importante monumente otomane din vestul Balcanilor. 

Înaintea concursului de sărituri, balerina Petra Kozul -- agățată de pod cu o frânghie de mătase - a executat piruete pentru mulțimea de dedesubt. 

În timpul festivităților, 38 de sportivi din Bosnia și din alte țări au participat la concurs, sărind de la înalțimea de 24 de metri în apa rece a râului.
 

Podul iconic de la Mostar a fost distrus în războiul bosniac din anii 1992-1995. 

Mii de turiști au sfidat arșița ca să-i încurajeze pe sportivi. 

Podul Mostar a fost reconstruit în 2004 de Banca Mondială și UNESCO ca un simbol al reconcilierii și unificării orașului divizat pe criterii etnice, fiind trecut în patrimoniul UNESCO. 

Un bărbat plonjează de pe arcul Podului Vechi la cea de-a 458-a ediție a competiției. 

Concurenți așteaptă următorul salt. 

Membrii unei echipe locale de sărituri în apă au lansat o inițiativa pentru adăugarea competiției la lista UNESCO de monumente nemateriale.  

„Anul acesta am fost vizitați de două sau trei ori de reprezentanții UNESCO. Una din propunerile lor a fost un muzeu dedicat săriturilor”, a spus Mustafa Hadzajlic, un membru al clubului Mostari. 

Flăcări ilumnează Podul Mostar în timpul serii festive. 

Mii de turiști au înfruntat căldura extremă ca să-i ovaționeze pe cei care plonjează de pe Podul Vechi din epoca otomană de la Mostar. Tradiția veche de 458 de ani coincide cu a 20-a aniversare a reconstrucției podului distrus în timpul războiului din Bosnia.