Plăcuțe neutre pentru mașinile transnistrene, dar nu pentru toate  

Tineri cu drapele ale Transnistriei, Rusiei și URSS, într-o mașină pe străzile din Tiraspol

Biroul politici de reintegrare anunță că mecanismul de înmatriculare a mijloacelor de transport transnistrene cu plăcuțe neutre rămâne funcțional, dar nu va mai fi aplicat autoturismelor înregistrate în stânga Nistrului până la 1 septembrie 2018, data intrării în vigoare a respectivului mecanism.

Printr-o derogare cerută de Tiraspol și acceptată de Chișinău, șoferii mașinilor înmatriculate până în 2018 au putut obține numere neutre până la 1 septembrie 2020, termenul-limită fiind apoi extins cu 2 ani, până la 1 septembrie 2022.

Deși Tiraspolul a solicitat extinderea repetată a acestui termen, Biroul politici de reintegrare precizează, într-un comunicat, că plăcuțele neutre vor fi oferite în continuare doar pentru autoturismele înmatriculate în regiunea transnistreană după data de 1 septembrie 2018, cu excepția celor care sunt antrenate în activități comerciale.

Se mai notează că toți șoferii din stânga Nistrului își pot înmatricula autovehiculele cu numere moldovenești, urmând o procedură simplificată și fără susținerea probelor adiționale, cu obținerea permisului de conducere al R. Moldova.

Biroul politici de reintegrare susține că cererea pentru aceste servicii publice oferite de autoritățile constituționale sporește, dar acuză Tiraspolul că le blochează „sub un pretext fals începând cu 29 decembrie 2021 şi până în prezent”, contrar înțelegerilor convenite anterior.

### Vezi și... ### Autoritățile moldovenești cer Tiraspolului să nu suspende activitatea punctelor de înmatriculare

Chișinăul și Tiraspolul au convenit în septembrie 2018 ca automobilele din regiunea transnistreană să fie înmatriculate cu numere neutre pentru a fi admise în traficul internațional, dar şi pentru ca autoritățile constituționale să poată documenta şi ține evidența acestor mașini. În acest scop, au fost deschise oficii teritoriale ale Agenției Servicii Publice la Tiraspol și la Râbnița și a fost simplificat mecanismul de acordare a acestor plăcuțe.

La 29 decembrie 2021, Tiraspolul a anunțat că suspendă temporar activitatea punctelor de înmatriculare, după ce organele vamale ale R. Moldova au reținut, la postul vamal Căușeni, un lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută, importate de către o companie din regiune, împreună cu un lot de plăcuțe neutre.

Pe 16 august, la o întâlnire prin videoconferință cu vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, negociatorul-șef din partea Tiraspolului Vitali Ignatiev a cerut repetat returnarea lotului de plăcuțe de înmatriculare transnistrene reținut de vameșii moldoveni, precum și extinderea mecanismului de înmatriculare cu numere neutre.

Partea transnistreană nu a comentat, deocamdată, decizia Chișinăului de a limita mecanismul de acordare a plăcuțelor neutre.

### Vezi și... ### Îmbulzeală online la schimbarea plăcuțelor de înmatriculare transnistrene