Jurnal TV o citează pe Ala Nemerenco, consilieră prezidențială pe probleme de sănătate, care prognozează în următoarea perioadă o ușoară creștere a numărului de cazuri de Covid. Cauzele unui nou val de infectări ar fi relaxarea restricțiilor și efectele sărbătorilor pascale, explică ea. „Nu cred că va exista o explozie, dar totuși vom avea o ușoară creștere din cauza ridicării restricțiilor și intrării în sezonul estival, când oamenii simt mai puțin pericolul virusului, se relaxează, ies în localuri. Vom strânge unele roade și de pe urma sărbătorilor pascale”, a spus Nemerenco. Potrivit consilierei prezidențiale cifrele modeste înregistrate acum s-ar datora, printre altele, gradului sporit de vaccinare din țările din regiune.
Experta în domeniul monitorizării discursului de ură la Promo-Lex, Irina Corobcenco, a remarcat pentru IPN că, deseori, în spațiul public, atunci când se vorbește despre discursul de ură și discursul instigator la discriminare, autorii acestor tipuri de mesaje au tendința să spună că ele se încadrează în libertatea de exprimare, ceea ce este deseori fals, întrucât anumite mesaje depășesc limita de libertate de exprimare și încalcă drepturile oamenilor. Potrivit Irinei Corobcenco, atunci când există un potențial discurs de ură, ar trebui să se atragă atenția la mai multe criterii, care indică asupra faptului că acel discurs este unul periculos și justifică ura. Mihai Mogîldea de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), tot citat de IPN, este de părere că actorii care transmit mesajele false și care instigă la discriminare sunt mai vizibili în perioada electorală. Numărul mesajelor crește odată cu apropierea alegerilor pentru că se dorește apropierea suportului electoral din partea acelui electorat pe care mizează unele forțe politice din Republica Moldova, consideră expertul. „Este clar că partidele politice care mediatizează aceste mesaje urmăresc să segmenteze electoratul în baza anumitor criterii și să creeze clivaje în rândul acestora”, afirmă Mogîldea.
Campania electorală din Republica Moldova pentru alegerile anticipate a decantat un nou episod al strategiei politice a Rusiei: crearea unui antagonism al extremelor, PSRM-PCRM versus AUR, scrie Iulian Chifu într-un editorial pentru portalul Deschide.md. „Abordarea este clasică și e menită a potența cele două constructe politice care schimbă replici public, în condițiile în care una joacă rolul pro-rușilor cu toate nuanțele, iar cealaltă rolul unioniștilor conservatori creștini din extremă”, afirmă autorul. Cele două structuri politice se potențează și-și dau pase reciproc, în tentativa de a scoate din prim planul vizibil și din lumina reflectoarelor bătăliilor de cuvinte ascuțite pe principalul candidat – PAS, partidul pro-prezidențial al Maiei Sandu. „În afacerile de stat, Republica Moldova a intrat pe cursul reintegrării în comunitatea internațională, iar valul schimbării care s-a ridicat împotriva creației Kremlinului amenință să măture și ultimele rămășițe ale fostului regim de pe piața politică”, consideră Chifu.
Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Petru Grozavu se întreabă dacă PAS va ține pasul. Autorul scrie că pe 15 noiembrie 2020, Maia Sandu sprijinită masiv „acasă”, dar și în diasporă, îl bătea în turul doi pe Igor Dodon și câștiga prezidențialele. „A fost o victorie solidară, greu s-o împarți azi între simpatizanții Maiei Sandu și opozanții lui Igor Dodon”, afirmă Grozavu. El menționează că Dodon și-a realiniat deja „trupele” în careu pentru 11 iulie, așteaptă să sune goarna și e gata să pornească în campanie într-un bloc electoral comun cu comuniștii lui Voronin. „2:1 împotriva Maiei. Dar s-ar putea să fie și 3:1. Maia nu poate fi mai apropiată lui Usatîi decât Rusia”, conchide autorul.
Problema resurselor insuficiente alocate pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate are substrat politic și se poate solda cu deschiderea unui număr mai mic de secții de vot peste hotare, atenționează comentatorul politic Ion Tăbârță, citat de Radio Chișinău. „Trebuie să recunoaștem și aspectul obiectiv, că într-adevăr nu avem bani, că a fost un an greu, dar, totuși, aspectele politice cred că prevalează, știindu-se foarte bine că acum diaspora, la acestea alegeri, ca și la precedentele alegeri, va avea de jucat un rol foarte important în determinarea votului final”, afirmă expertul.