Podcast „Europa din Moldova” | Cum se modernizează școlile din Republica Moldova pe bani din UE

Elevii gimnaziului „Iurie Boghiu”, din satul Flămînzeni, raionul Sângerei

Gimnaziul din satul Flămînzeni, raionul Sângerei, este una dintre puținele școli din Republica Moldova care dispune de capacități proprii ce-i asigură energie electrică. Instituția educațională a fost modernizată și corespunde standardelor internaționale de eficiență energetică.

Panourile fotovoltaice instalate pe acoperișul școlii captează energie solară din care se produce energie electrică pentru iluminat, gătit la bucătărie, pentru încălzitul apei și funcționarea stației de epurare. Mai mult, surplusul de energie este vândut distribuitorilor de curent.

Modernizarea gimnaziului a fost făcută în cadrul unui proiect de sporire a eficienței energetice pentru care Uniunea Europeană a oferit aproape 20 de milioane de lei.

Școala a trecut printr-o serie de schimbări de-a lungul anilor. Grație unor proiecte europene au fost schimbate geamuri vechi pe unele noi, iar apa caldă nu mai este un lux, școala are propria stație de epurare... Construită acum 30 de ani și modernizată în ultimii cinci, clădirea gimnaziului găzduiește aproape 300 de elevi din cinci sate.

Într-un episod-experiment al podcastului „Europa din Moldova”, vă spunem povestea modernizării școlii din Flămînzeni, așa cum s-a derulat în ochii elevilor și profesorilor săi.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum școlile din Republica Moldova se modernizează pe bani europeni

Nevoia de a avea clădiri eficiente termic, dar și surse alternative de producere a energiei electrice s-a accentuat în special o dată cu criza energetică generată de războiul din Ucraina. Dar și înainte de aceasta, în Republica Moldova a pornit un proces de modernizare a clădirilor publice, după felul în care s-a întâmplat și în țările UE.

În afară de școala din Flămînzeni, în Republica Moldova au fost renovate și alte câteva sute de clădiri publice, începând cu 2010, iar banii nu au venit numai de la Uniunea Europeană.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale spune că suprafața tuturor clădirilor din Republica Moldova, cu toate etajele suprapuse, s-ar ridica la aproximativ 100 de milioane de metri pătrați. Este o cifră greu de pătruns cu mintea și de înțeles. Pentru comparație – suprafața Republicii Moldova este de aproape trei ori mai mică – de vreo 34 de milioane de metri pătrați.

Dintre toate aceste clădiri – și sunt sute de mii de mii, de la case de locuit la țară, la blocuri cu 16 etaje și mari fabrici – dintre toate aceste clădiri, așadar, 80% au fost construite înainte de independență și au nevoie de modernizare pentru a le crește eficiența energetică.

Podcastul „Europa din Moldova” încă nu a fost lansat în producție permanentă. Dacă v-a plăcut acest episod, vă rugăm să ne trimiteți reacții la adresa europaliberapodcast@rferl.org dar și pe paginile noastre de pe Facebook și Instagram.

### Vezi și... ### Podcastul „Reporterii”: Cum sună aulele „conservate” ale fostei Universității Agrare sau povestea reformei în învățământul superior