Your browser doesn’t support HTML5
Invitat al podcastului „În esență...”, Mihail Lupu afirmă că, în mare, capacitatea celor trei linii electrice va acoperi peste necesitățile R. Moldova, garantându-i și securitatea energetică.
R. Moldova se va desprinde de dependența electro-energetică rusă către 2025, când va fi gata linia electrică aeriană (LEA) Vulcănești-Chișinău, construcția căreia a început la 29 martie a.c. Liniile Suceava-Bălți și Strășeni-Gutinaș, acum la nivel de proiecte, ar urma să fie date în folosință în anul 2028 și, respectiv, în 2029.
Cele trei linii electrice de interconectare cu România vor avea o lungime totală de aproape 500 de kilometri și o investiție – în cazul a două linii electrice – Chișinău-Vulcănești (158 km.) și Suceava-Bălți (135 km.) – de circa 110 mil. de euro. LEA Strășeni-Gutinaș va avea lungimea de peste 190 km. și va fi finanțată dintr-un grant american de circa 300 de milioane de dolari, oferit R. Moldovei în anul 2023.
Mihail Lupu menționează că liniile electrice aeriene de interconectare cu România și, respectiv, cu UE, vor elimina dependența Chișinăului de „importurile” de curent de la MGRES – centrala termoelectrică din regiunea transnistreană controlată de compania rusă de stat RAO EĂS.
Invitatul podcastului mai spune că MGRES a fost mereu un instrument politic al Rusiei și nu unul economic, o pârghie prin care a influențat Chișinăul.
Acum, aproximativ 90% din energia electrică necesară malului drept al Nistrului vine din regiunea separatistă transnistreană. La finele anului trecut, Chișinăul a reușit să încheie un acord cu MGRES pentru un an înainte, la prețul de 66 USD/MWh – un preț mult mai avantajos față de cel de pe piața europeană. La ora actuală, sistemul electric al R. Moldova are 11 interconectări cu Ucraina, inclusiv 10 a câte 110 kV și una de 330 kV.
Ce se va întâmpla cu MGRES?
Invitatul a explicat în podcast că, în condițiile „pieței energetice liberalizate” și după ce Chișinăul nu va mai fi dependent de „importurile” de curent din regiunea separatistă, MGRES va putea participa la licitațiile „transparente” organizate de autoritățile de la Chișinău. „Dar miza guvernului este să diversifice sursele de aprovizionare, astfel ca R. Moldova să nu mai depindă doar de o singură sursă de energie”, spune Mihail Lupu.
„Nu putem vorbi acum de închiderea completă a MGRES. Ea, oricum, va funcționa și va asigura cu energie electrică malul stâng, unde activează o serie de
Nu putem vorbi de închiderea completă a MGRESMihail Lupu, Institutul de Energetică
agenți economici care au un consum de curent semnificativ”, afirmă Lupu.
Totodată, el a admis că bugetul local transnistrean va fi afectat în situația în care malul drept va accesa furnizori europeni. Soluția optimă, spune expertul, e ca cele două maluri ale Nistrului să se integreze concomitent în sistemul electro-energetic comunitar și să adere, apoi, la UE.
Acum un an, autoritățile de la Chișinău au anunțat că R. Moldova s-a desprins de dependența gazelor rusești.
Alte chestiuni discutate în podcast:
- Rolul și importanța celor trei LEA de interconectare cu România în sistemul electro-energetic al R. Moldova. Ce cantități de energie vor fi transportate și în ce măsură vor acoperi volumele respective necesitățile R. Moldova?
- Care este logica consecutivității construcției celor trei LEA?
- Cum ar putea evolua prețurile la curent pentru consumatori, de vreme ce vor deveni funcționale liniile de interconectare? Vor fi ele mai mari, mai mici?
- Care e starea liniilor electrice interne din R. Moldova?
- Cât de realiste sunt estimările autorităților moldovene, potrivit cărora integrarea energetică în piața unică europeană se va produce în 2025, înainte de aderarea R. Moldova la UE.
- Când, de fapt, R. Moldova va spune adio dependenței electro-energetice ruse și ce se va întâmpla cu MGRES după ce vor deveni funcționale liniile de interconectare electrică cu România?
- Ce politici în sistemul energetic al viitorului – al energiei regenerabile – trebuie să aplice R. Moldova în situația în care pe plan global se renunță treptat la combustibilii fosili, inclusiv la gaze.
- Poate R. Moldova să-și asigure necesitățile de energie din surse regenerabile?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă cu Cristina Popușoi” – în fiecare zi de miercuri; și în fiecare zi de vineri podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.