Podcastul „În esență...” | Pe când venirea marilor investitori străini în R. Moldova?

Natalia Bejan, directoarea Agenției de Investiții de la Chișinău, în redacția Europei Libere de la Chișinău.

Directoarea Agenției de Investiții de la Chișinău, Natalia Bejan, anticipează, în podcastul Europei Libere „În esență...”, că un flux mai mare de investiții străine ar putea veni în R. Moldova peste 2-3 ani, cu condiția că țara își va menține cursul proeuropean.

Your browser doesn’t support HTML5

Pe când venirea marilor investitori străini în R. Moldova?

Invitata podcastului spune că sunt „mulți investitori care analizează” posibilitatea intrării în R. Moldova.

Într-o recentă deplasare făcută în Japonia, Natalia Bejan a descoperit, de pildă, că, de vreo trei ani, o mare companie niponă analizează R. Moldova ca pe o destinație pentru investițiile sale. Reprezentanții companiei vin la fiecare jumătate de ani în Chișinău pentru a face propriile analize.

Cele mai recente date ale Băncii Centrale de la Chișinău arată că „poziția investițională internațională” a R. Moldova constituie peste 5,6 miliarde de dolari. Poziția activelor financiare externe a totalizat 7,6 miliarde de dolari și s-a diminuat cu peste 2% la sută față de finele anului 2023. Mai bine de 80% din investițiile străine directe în economia moldoveană vin din UE, potrivit șefului Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. În R. Moldova activează în jur de 5.000 de companii cu capital european care au realizat investiții în valoare totală de aproximativ 1 miliard de euro, conform vicepremierului pentru Economie, Dumitru Alaiba. 6% din investiții provin din țări CSI.

Marile companiile analizează mult și așteaptă perioadele propice pentru a intra în Moldova, susține Natalia Bejan în podcastul „În esență...”. Potrivit ei, războiul din Ucraina și tensiunile geopolitice regionale continuă să fie factori de bază ce frânează procesul de atragere a investițiilor străine.

Principalele sectoare care au beneficiat de investiții străine directe în R. Moldova sunt activitățile financiare și de asigurări (peste 36% din stocul total al investițiilor directe); comerțul (circa 25%) și industria prelucrătoare (20%).

R. Moldova, punte pentru investițiile în proiectele de reconstrucție a Ucrainei

Vorbind despre viitoarele proiecte pentru reconstrucția Ucrainei – țară puternic afectată de agresiunea militară rusă, Natalia Bejan spune că R. Moldova este privită „la pachet”, ca pe o platformă pentru investitori. Unii investitori străini deja își deleagă reprezentanți la Chișinău, spune șefa Agenției de Investiții, iar recent o companie germană a anunțat autoritățile că intră în R. Moldova în perspectiva realizării unor proiecte pentru refacerea Ucrainei, dar și a viitoarelor proiecte de infrastructură, care vor fi derulate în următorii ani în R. Moldova.

Investițiile din Rusia și Belarus – „pe pauză”

Întrebată cât de binevenite sunt acum investițiile din Rusia sau Belarus, Natalia Bejan afirmă că, în prezent, asemenea investiții nu pot fi făcute nici măcar la nivel „tehnic”, întrucât transferurile bancare sunt blocate pe fondul sancțiunilor internaționale. „Atât timp cât războiul continuă în Ucraina și situația nu este clarificată, investițiile din aceste regiuni sunt pe pauză”, declară Natalia Bejan.

Eugen Urușciuc, autorul podcastului „În esență...”, și Natalia Bejan

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Ce semnale transmit investitorilor străini rezultatele alegerilor din R. Moldova?
  • Ce volum de investiții străine există în R. Moldova și unde îi este locul țării pe harta intereselor marilor investitori?
  • Cât de mult descurajează investitorii să dezvolte afaceri în R. Moldova deficitul forței de muncă?
  • Profil de investitor străini.
  • Cum se explică interesul investițional [circa 800 milioane de dolari] al Ciprului față de R. Moldova? Cine sunt investitorii din Cipru?
  • Cum se verifică la Chișinău proveniența banilor investitorilor?
  • Domeniile predilecte pentru investițiile străine în R. Moldova? În ce regiuni activează companiile cu investiții străine?
  • Ce ar mai fi de făcut în sensul îmbunătățirii climatului de afaceri în R. Moldova?
  • Despre eficiența diplomației economice moldovenești.
  • Istorii de succes cu moldoveni reveniți acasă din diaspora care dezvoltă afaceri.
  • Cât generează un leu investit de statul R. Moldova în promovarea țării ca destinație de investiții?
  • Dacă ar fi investitor străin în ce domeniu ar alege să investească Natalia Bejan în raionul său de baștină – Dondușeni?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.