Mariana Rufa spune că unele asociații de business ar fi avut intenția să ceară autorităților de la Chișinău urgentarea procedurilor de pre-vetting și vetting.
„Noi am vrut să cerem suplimentarea echipelor de evaluare, dar înțelegem că această reformă nu poate să aibă loc rapid”, a afirmat Mariana Rufa.
Your browser doesn’t support HTML5
Directoare EBA a mai spus că, din cauza corupției și a unei justiții corupte, R. Moldova a ratat investiții importante, iar mulți investitori au ales să-și plaseze capitalul în alte țări.
Vorbind despre speranțele puse în noul Guvern, Marina Rufa a spus că businessul nu poate aștepta ani de zile implementarea reformelor în domenii în care deja a investit.
„Pentru business contează ca acele reforme care au fost incluse în planul de activitate al Guvernului să se întâmple. Mai mult, businessul de nenumărate ori a declarat că poate întinde o mână de ajutor autorităților în sensul implementării reformelor”, a menționat directoarea EBA în podcastul „În esență...”
Alte chestiuni abordate în podcast:
- De ce probleme se ciocnesc cei care vor să facă afaceri în R. Moldova;
- În ce mod este afectat businessul moldovean de cele două crize majore – pandemia de Covid-19 și războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cât de mulțumitoare au fost intervențiile și suportul statului? Ce rol a avut suportul extern?
- Cum se răsfrânge depopularea Moldovei asupra businessului?
- Afaceri din Moldova care au migrat peste hotare din cauza războiului;
- Cum vede mediul de afaceri remanierile guvernamentale și ce așteptări are de la noul Guvern?
- Cât de sensibil este businessul la frământările politice de la Chișinău și cum sunt văzute acțiunile de protest?
- Eficiența dialogului dintre business și autorități?
- Cât de mult și-a deschis UE piețele pentru mărfurile și produsele moldovenești și cum situația geopolitică îi face pe oamenii de afaceri să evite piață CSI;
- Cum se explică faptul că în Moldova dispar mai multe întreprinderi decât se lansează altele noi?
- Moldovenii și spiritul antreprenorial.
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.