Podcastul „În esență...” | De ce a decis Ministerul Sănătății să-și subordoneze spitalele raionale

Jurnalista Silvia Rotaru și autorul podcastului „În esență...” Eugen Urușciuc

În afară de intențiile declarate ale Ministerului Sănătății de modernizare și de îmbunătățire a managementului spitalelor raionale, „reforma spitalicească” ar urmări și crearea unei pârghii de control asupra administrațiilor instituțiilor curative raionale.

Your browser doesn’t support HTML5

De ce Ministerul Sănătății a decis să-și subordoneze spitalele raionale

Dar ce efecte, beneficie sau nu, ar presupune un asemenea control? Unul dintre subiectele abordate în podcastul „În esență...” împreună cu Silvia Rotari, corespondenta Europei Libere, specializată pe domeniul sănătății.

Legea ocrotirii sănătății este modificată în parlamentul de la Chișinău, la propunerea unui grup de deputați PAS. Odată adoptate amendamentele, toate spitalele raionale din R. Moldova vor trece din subordinea autorităților raionale în cea a Ministerului Sănătății.

### Vezi și... ### Și lupul sătul, și oaia întreagă. Bunurile spitalelor rămân în proprietatea autorităților locale, iar ministerul le va gestiona activitatea

„Acum, [odată] cu schimbarea fondatorului, ministrul sănătății va putea, după bunul plac, să schimbe directorii [spitalelor], spune Silvia Rotari.

Ea explică că, în prezent, există zeci de cazuri pe rol în instanțele judiciare pe situații în care Ministerul Sănătății numește directori de spitale prin concurs, iar Consiliile Raionale nu acceptă candidaturile.

„Reforma spitalicească” survine în ajunul unui an electoral. În 2023, în Republica Moldova vor fi organizate alegeri locale generale.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat recent că managementul în mai multe spitale raionale este defectuos, că acestea „nu au nici o șansă de dezvoltare” în vechea formulă și că există „aspecte de influențe politice”, guvernarea dorindu-și să depolitizeze spitalele raionale.

Autorii modificărilor legislative recunosc, pe de altă parte, „paradoxul” ca obiectivele descentralizării serviciilor medicale să fie realizate prin... „centralizarea spitalelor locale.”

Silvia Rotari spune în podcastul „În esență...” că modernizările și dotările spitalelor locale promise de Ministerul Sănătății pot fi făcute chiar și în situația în care fondatori ai acestora erau autoritățile locale, așa cum se întâmplă în educație.

„În esență...”, corespondenta Europei Libere, Silvia Rotari, vorbește și despre teama autorităților raionale că, prin centralizarea instituțiilor curative, patrimoniul acestora ar putea ajunge „la privați” sau chiar să fie vândut.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!