Pokrovsk, un „oraș-fortăreață” de care se apropie trupele rusești

Artem, un comandant ucrainean în vârstă de 40 de ani, dă ordin artileriștilor săi să deschidă focul asupra pozițiilor ruse de lângă Pokrovsk. Începutul lunii octombrie 2024
 

Centrul orașului Pokrovsk fotografiat în 2012.

În secolul trecut, având alte denumiri, orașul din estul Ucrainei a trecut prin luptele Războiului Civil din Rusia, apoi prin ocupația germană în cel de-al Doilea Război Mondial. Acum, Pokrovsk pare să fie din nou cuprins de război.
 

Un bărbat trece pe lângă semnul de intrare de la periferia orașului Pokrovsk în septembrie 2024.

Începând cu luna iulie 2024, forțele ruse s-au îndreptat direct către Pokrovsk, oraș în care locuiau cândva aproximativ 60 000 de oameni și care este văzut ca o poartă de intrare în regiunea Donețk.

Artem își pregătește pușca, în timp ce o dronă se aude zburând deasupra sa.

La 8 octombrie, forțele rusești se aflau la aproximativ 6 kilometri de Pokrovsk și păreau să își concentreze toate eforturile asupra capturării orașului.
 

O piață stradală din Pokrovsk pe 25 septembrie.  

Un analist ucrainean a avertizat recent că, dacă Kievul va pierde orașul Pokrovsk, „toată linia frontului se va prăbuși”.

Un militar ucrainean din cadrul unui detașament de artilerie de lângă Pokrovsk își arată lucrările de artă religioasă pe care le schițează între misiunile de luptă.

Pokrovsk este un nod feroviar important și, ceea ce este extrem de important, produce cărbune de înaltă calitate indispensabil în producția de oțel. Experții în industrie spun că Ucraina ar putea pierde jumătate din capacitatea sa actuală de producție a oțelului dacă orașul și mina din apropiere ar ajunge în mâinile rușilor.
 

Panouri în Pokrovsk, inclusiv unul (dreapta) care afișează un număr de telefon pentru persoanele ce doresc să fie evacuate.

Aproximativ 13 000 de locuitori ar mai fi rămas în oraș la data de 4 octombrie.
 

Un bloc de apartamente din Pokrovsk, distrus de bombardamentele rusești în septembrie.

Jurnaliștii spun că unii localnici așteaptă cu nerăbdare sosirea trupelor ruse, în ciuda faptului că numeroase localități din Donbas au fost reduse la ruine până la intrarea forțelor rușești.

O bătălie importantă se anunță pentru orașul ucrainean Pokrovsk, unde se află o infrastructură industrială și de transport vitală pentru regiunea Donețk.