Omul domino: Lech Walesa la 70 de ani

Lech Walesa (stânga), electrician și activist în ilegalitate, vorbind greviștilor de la șantierul naval Lenin, Gdansk, 8 august , 1980.

Walesa vorbind muncitorilor de la Gdansk despre cum decurg negocierile dintre delegația greviștilor și reprezentanții guvernului comunist, 30 august, 1980.

La 31 august 31, 1980, Walesa a ajuns la un acord cu oficialitățile comuniste prin care muncitorilor li se dădea dreptul la grevă și oficializa Solidaritatea, primul sindicat independent din blocul comunist.

Papa Ioan Paul al II-lea, născut în Polonia, a fost un aliat puternic al lui Walesa și al sindicatului Solidaritatea după ce comuniștii au impus legea marițială în decembrie 1981, trimițînd în ilegalitate Solidaritatea iar pe Walesa pentru scurtă vreme la închisoare. Aici, cei doi se îmbrățișează în timpul vzitei pe care Papa a făcut-o la Gdansk în 11 iunie 1987.

În 6 februarie 1989, oficialitățile comuniste au lansat tratativele la "Masa rotundă" cu Solidaritatea lui Walesa și alte grupări de opoziție. Comuniștii polonezi sperau să-i convingă să lase intactă structura politică din ţară, dar nu le-a reuşit. Acordul "Mesei Rotunde", semnat pe 4 aprilie 1989, a legalizat sindicatele independente şi a deschis calea schimbărilor democratice. Acordul este considerat un moment de cotutură ce a precedat şirul de revoluţii ale anului 1989, care au dus la destrămarea blocului socialist şi apoi la prăbuşirea impreriului sovietic.

Walesa le vorbeşte participanţilor la "Masa rotundă", în 12 martie 1989. Trei luni după aceasta, "Solidaritatea" va obţine un succes fulminant la alegerile pentru noul parlament bicameral al ţării. Iar în decembrie 1990, Lech Walesa va fi ales preşedintele Poloniei.

Lech Walesa şi istoricul academician Bronislaw Geremek, unul dintre participanţii-cheie la negocierile "Mesei rotunde", în timpul deschiderii primei sesiuni a primului Parlament multipartit din istoria ţării, 4 iulie 1989. Geremek a fost membru al Camerei inferioare - Seimul, iar din 1997 şi până în 2000 a fost ministru al afacerilor externe al Poloniei.

Walesa la un miting de comemorare a celor peste 40 de victime ale grevei din 1970 de pe şantierul naval de la Gdansk, 31 august 1989.

Lech Walesa şi preşedintele ceh Vaclav Havel într-o berărie din Varşovia, martie 1998. Cei doi sunt fumători înrăiţi şi au mărturisit ulterior că şi-au povestit istorii despre cum şi de câte ori au încercat să se lase de fumat.

Walesa în faţa unei piese-domino simbolice, bucată din zidul de la Berlin, la aniversarea a 10-a de la căderea zidului, în capitala germană, 9 noiembrie 2009.

Walesa, căruia i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace în 1983, împreună cu alţi alureaţi ai premiului - Mihail Gorbaciov, Frederik Willem de Klerk şi Jimmy Carter - la conferinţa din Chicago, Illinois, în aprilie 2012.

Lech Walesa discutând cu regizorul de film Andrzej Wajda, la o recepţie de la Palatul Regal din Varşovia, 4 iunie 2013. Wajda a filmat un documentar controversat despre viaţa lui Walesa şi cariera sa politică - "Walesa: omul speranţei".