Poliția din SUA ia cu asalt încă o tabără de protest pro-palestiniană, la Los Angeles
Polițiștii din Los Angeles, față în față cu demonstranții pro-palestinieni, la Universitatea Californiei din Los Angeles (UCLA), după ce forțele de ordine au distrus o parte din tabăra protestatarilor. Studenții au scandat și după aceea „Nu ne e frică!”.
Intervenția în forță a polițiștilor la UCLA, în primele ore ale zilei de 2 mai, este „în linie” cu deciziile luate la multe alte universități americane unde studenții pro-palestinieni s-au baricadat, au ocupat clădiri sau au ridicat tabere de corturi: 1. Plecați sau vă suspendăm, 2. Plecați sau vă vom evacua cu forța.
Protestatarii de la UCLA, ca și colegii lor din alte universități americane, se pronunță pentru încetarea operațiunii militare israeliene din Gaza, în care au murit peste 34.000 de palestinieni. Mulți studenți evrei și numeroși politicieni americani din ambele tabere politice susțin că ar fi vorba de antisemitism „deghizat”, mai ales că în marginea demonstrațiilor propriu-zise au avut loc incidente antisemite reale.
La UCLA, studenții protestatari au încercat să reziste cât mai mult tentativei așteptate a poliției de a-i îndepărta ridicând baricade din paleți, garduri metalice și alte materiale găsite prin campus.
Protestatarii pro-palestinieni de la UCLA au format un lanț uman când polițiștii au venit să distrugă „tabăra” din campus.
Intervenția poliției la UCLA a fost cerută de conducerea prestigioasei universități californiene, care a spus că dreptul la protest este „sacrosant”, dar situația din campus a devenit „inacceptabilă” și provoacă teamă mai ales în rândul studenților evrei.
Studenții de la UCLA, ca și cei de la zeci de alte universități americane, insistă că nu sunt antisemiți. Printre participanți s-au numărat și evrei, dar curentul de opinie mai puternic în rândul studenților evrei este de respingere a demonstrațiilor. Pe „zidul plângerilor” de la UCLA au figurat condamnări ale „fascismului israelo-american”, ale regimului de „apartheid” din Israel și chemări la „divesting”, adică încetarea investițiilor americane în Israel.
O vedere de ansamblu asupra taberei de la UCLA, cu ore înainte ca poliția să intervină. Asemenea proteste au avut loc și la alte universități americane. Primul și cel mai mediatizat a fost cel de la Columbia, din New York, unde poliția a intervenit cu o zi mai devreme.