Poliția infirmă că un pasager a fost rănit în atacul de la aeroport | Motivele pentru care Partidul „Șor” a fost scos în afara legii

Moldova -- Chișinău, Aeroportul Internațional Chișinău, Avia Invest, Aeroport, sosiri, plecari, terminal, 16Aug2020

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.
  • Niciun pasager nu fost rănit și nu a solicitat îngrijiri medicale după atacul armat de la Aeroportul Chișinău, din 30 iunie, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, desfășurată sâmbătă, 1 iulie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. Precizarea a fost făcută la o zi după ce premierul, Dorin Recean, a menționat că pe lângă cele două persoane care au fost ucise în timpul schimbului de focuri, un pasager a fost, de asemenea, rănit și i se acordă asistență medicală, scrie newsmaker.md.
  • Cetățeanul Tadjikistanului, care a omorât în aerogara din Chișinău un polițist de frontieră și un angajat al securității, se află la spital, în stare gravă, și este inconștient, a declarat în cadrul aceleași conferințe de presă procurorul general interimar. Ion Munteanu a precizat că bărbatul este cercetat penal pentru omor și riscă până la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață. Procurorul a adăugat că bărbatul nu poate fi extrădat din Republica Moldova, transmite moldova1.md.
  • Comitetul Național de Securitate Aeronautică s-a întrunit sâmbătă, 1 iulie, în ședință extraordinară, pentru a analiza și identifica toate circumstanțele și acțiunile conexe incidentului care a avut loc la aerogară. În cadrul ședinței, a fost luată decizia de a crea un grup de lucru care va elabora un set de decizii, recomandări și propuneri ce vizează „buna desfășurare a activităților aeroportuare și asigurarea unui nivel adecvat de securitate și ordine publică în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău”, potrivit tv8.md.
  • Mai multe partide au cerut demisia șefilor Poliției de Frontieră și a Ministerului Afacerilor Interne, după atacul armat de la aerogară. Printre acestea se numără: Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”, Partidul Social Democrat European și Partidul Socialiștilor. Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” spune că este necesar de adoptat un proces de formare profesională a angajaților din instituțiile de profil după standardele noilor amenințări de securitate și investigarea minuțioasă a cazului. Partidul Social Democrat European declară că atacul armat demonstrează că „există breșe grave în sistemul național de securitate”. Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a transmis că „incidentul a demonstrat încă o dată că actuala guvernare nu este în stare să asigure securitatea populației și a obiectelor strategice”, scrie jurnal.md.
  • Curtea Constituțională a publicat pe 30 iunie hotărârea integrală prin care Partidul „Șor” a fost scos în afara legii. Magistrații au constatat că după ce Ilan Șor a părăsit ilegal R. Moldova, în 2019, formațiunea a continuat „activitatea de finanțare netransparentă în proporții semnificative și de corupere a alegătorilor”. În hotărâre se spune că „partidul dispune de un sistem ilegal de distribuire a banilor în întreaga țară”, ceea ce, potrivit judecătorilor, reprezintă un pericol pentru democrație și statul de drept. Magistrații își argumentează decizia și prin faptul că „formațiunea a militat împotriva... suveranității și a independenței R. Moldova”. Curtea Constituțională a declarat Partidul „Șor” neconstituțional pe 19 iunie curent, transmite zdg.md.
  • Din 6 iulie vor fi aplicate amenzi mai aspre pentru șoferii care nu vor acorda prioritate pietonilor sau cicliștilor și pentru cei care depășesc limita de viteză. În funcție de gravitatea încălcării, dar și pentru repetarea acesteia, conducătorii auto riscă să le fie suspendat permisul de conducere, potrivit ipn.md.
  • Guvernul va iniția negocieri privind accesarea unui împrumut de 86 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construcția spitalului regional Bălți. Creditul accesat va acoperi aproape 81 la sută din cheltuielile preconizate. Cabinetul de miniștri va examina proiectul privind inițierea negocierilor în ședința din 5 iulie curent, scrie moldova1.md.

    Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
  • Pe Facebook, TV8 a distribuit una dintre cele mai populare postări despre faptul că atacatorul de la aeroport face parte dintr-o grupare criminală și era dat în căutare în Tadjikistan, după ce ar fi răpit un banker.
  • Pe Instagram, interes a trezit postarea Europei Libere, potrivit căreia grupul de presă controlat de Evgheni Prigojin a fost închis, după scurta revoltă organizată pe 24 iunie de acesta și de grupul său de mercenari Wagner.