Investigațiile continuă, iar șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, au susținut pe 3 octombrie un briefing pentru a prezenta detalii legate de anchetă.
Potrivit materialelor urmăririi penale, numai în luna septembrie, peste 15 milioane de dolari din bănci rusești ar fi fost direcționate în conturile a peste 130 000 de cetățeni moldoveni.
„Constatăm un fenomen fără precedent pentru Republica Moldova – de finanțare și de corupere, în vederea perturbării procesului electoral”, a declarat Cernăuțeanu, adăugând că țara este ținta „unor atacuri directe care vin din Federația Rusă”.
Poliția susține că rețeaua ar avea o „structură ierarhică bine organizată” și ar fi alcătuită din 130 de „lideri teritoriali” care dirijează activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate de către „președinții de sector”, date care sunt transmise apoi în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca comercială ,,PromSveazBank”.
- Citește și: Cinci persoane reținute la Comrat: ar fi fost finanțate din Rusia pentru a influența alegerile moldovene
Din rețea ar mai face parte 1927 „președinți de sector” și peste 50 000 „activiști” care „racolează și dirijează activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit”.
Potrivit poliției, peste 70 000 de „simpatizanți” ar fi fost deja racolați contra unor sume de bani și instruiți să voteze la referendum cu opțiunea ,,Nu” și pentru candidatul care urmează să fie votat.
Un comunicat al Poliției precizează că acțiunile de urmărire penală continuă pentru „stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei”. Sursa amintește că orice persoană acuzată de comiterea unei infracțiuni este prezumată nevinovată, atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o decizie judiciară definitivă. (R.B.)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te