Poliția spune că a confiscat circa 3 milioane de lei de la activiștii afiliați lui Șor

Unul dintre activiștii afiliați lui Șor, deconspirat de Poliție

Poliția moldoveană a anunțat, marți, 4 iunie, că a ridicat aproximativ 3 milioane de lei destinați finanțării blocului politic „Victorie-Pobeda”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor.

Banii, în diferite valute, ar fi fost ridicați în urma a 30 de perchiziții efectuate de Inspectoratul Național de Investigații, sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Anchetatorii susțin că au deconspirat o nouă schemă de introducere în țară a valutei străine (dolari SUA), destinate finanțării ilegale a partidelor politice. În schemă ar fi fost implicate și câteva schimburi valutare.

Schema finanțării ilegale a unor partide

Potrivit oamenilor legii, Ilan Șor a organizat la Moscova mai multe întâlniri cu reprezentanții formațiunilor politice apropiate lui, care aveau, de fapt, roluri de „curieri”.

Poliția spune că „responsabilii din cadrul grupului criminal organizat” afiliat lui Șor recrutau membri ai organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară și le propuneau să se deplaseze la Moscova. „Curierii” erau remunerați cu 150-200 de dolari.

În capitala rusă, „curierii” erau cazați în diferite hoteluri, dar participau împreună la ședințele lui Șor. Ulterior, persoane neidentificate de anchetatorii moldoveni repartizau „curierilor” plicuri care conțineau sume de bani cuprinse între 2.000 și 12.000 de dolari.

Pe fiecare plic era indicată suma și numele persoanei cu rol de președinte de sector în formațiunile politice afiliate lui Șor, care coincide cu numărul secției de votare în raza căreia activează.

Pe lângă bani, „curierii” primeau diferite obiecte cu simbolistica blocului „Podeba” și telefoane mobile de model Poco. Tot la Moscova, ei erau instruiți cum să se comporte în cazul în care vor fi verificați la aeroport sau interogați de organele de drept din R. Moldova.

La întoarcere în țară, o parte din bani a fost împărțită activiștilor din subordine, iar o altă parte - transmisă reprezentanților formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor.

Autoritățile au mai spus că, din motiv că anterior o parte din bani a fost ridicată la Aeroportul Internațional Chișinău, la ultimele ședințe „curierii” au fost instruiți să transfere banii prin sisteme de transferuri rapide sau direct pe conturile de card.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te