Politica externă a lui Dodon – la limita "trădării"(Vitalie Călugăreanu/Deutsche Welle)

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei, 17 februarie 2020



Cotidianul.md este una din multiplele publicaţii care găsesc de cuviinţă să-şi informeze cititorii despre ce a declarat preşedintele Igor Dodon în cadrul unui interviu pentru Euronews oferit după conferinţa de securitate de la München la care călătorise şi el la sfârşitul săptămânii trecute. „Europa poate fi mai puternică doar dacă întreține legături strânse cu Rusia”, a spus el îndemnând la o cooperare economică mai mare între Moscova și Bruxelles, în condițiile în care relațiile bilaterale au fost afectate de sancțiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeii. „Cred că Rusia poate ajuta Uniunea Europeană și Europa să fie mai puternică”, a spus Dodon în interviul oferit la Chișinău. „Haideți să fim sinceri: o Europă puternică fără Federația Rusă nu poate exista”, a adăugat el. „Cred într-o Europă mare, de la Lisabona la Vladivostok. Charles de Gaulle a venit prima oară cu această idee, repetată des de mai mulți lideri mondiali. Cred că este singura soluție pentru a face Europa mai puternică pentru generațiile viitoare”, a mai declarat șeful statului moldovean.

### Vezi și... ### Igor Dodon: Partenerii străini sunt interesați de reformele guvernului și rezolvarea conflictului transnistrean


Politica externă a lui Dodon – la limita "trădării", îşi întitulează corespondenţa pentru Deutsche Welle Vitalie Călugăreanu. Jurnalistul scrie că înainte de a pleca la München, la Conferința Internațională pentru Securitate, președintele moldovean pro-rus Dodon a apostrofat ambasadorii europeni de la Chișinău, acuzându-i că ar sprijini opoziția pro-europeană”. „Unii dintre voi mi se pare că sunt membri ai „PAS cu DA” . Vreți să fiți membri de partid? Primiți cetățenia Republicii Moldova și faceți politică în Moldova. Dar eu vă rog să ne ocupăm de dezvoltarea relațiilor bilaterale”, îl citează pe Igor Dodon Călugăreanu. Jurnalistul reaminteşte în context despre rechemarea a șase ambasadori moldoveni şi despre şedinţa Colegiului Serviciului de Informații și Securitate, în care Igor Dodon le-a cerut ofițerilor SIS să prevină „imixtiunile externe” în alegerile prezidențiale din toamnă şi face următoarea previziune: ar putea acțiuni menite să limiteze activitatea ONG-urilor după modelul lui Putin în Rusia. Unii analiști politici, mai scrie Călugăreanu, susțin că Igor Dodon ar încerca acum să-și subordoneze agenda politicii externe, fiind frustrat că, în cei patru ani de mandat, nu a reușit să se apropie nici măcar de vecini – România și Ucraina – după ce a declarat că „Crimeea este parte a Rusiei”, iar „unioniștii sunt lepădături și trădători care trebuie interziși”. În cei patru ani de mandat, Dodon nu a întreprins nicio vizită oficială la București și Kiev și nici viceversa, se arată în articol.

### Vezi și... ### Blocul ACUM și PDM ar putea redacta o declarație despre traseul european al R. Moldova


Probleme mari pentru Igor Dodon şi PSRM. Blocul "ACUM" şi PD lucrează la o declaraţie comună, care vizează guvernarea socialiştilor. Este interpretarea ziarulnational.md asupra anunţului liderului fracţiunii PAS din Legislativ, Igor Grosu că PAS, PPDA şi PD ar putea semna şi aproba în Parlament o declaraţie comună privind ireversibilitatea parcursului European. "Săptămâna viitoare vom face un asemenea pas. Nu voi deschide parantezele, dar acest lucru vizează acea politică pe care ministerul Afacerilor Externe trebuie să o promoveze. ", a spus preşedintele fracţiunii PAS. La rândul lor, democraţii spun că textul declaraţiei urmează să fie definitivat în următoarele zile. "…sper foarte mult noi vom reuşi s-o votăm în Parlament. Nu văd piedici", a declarat Andrian Candu, deputat PD.
"Colegii discută, nu ştiu la ce etapă sunt acum. Încă o dată, lucrurile concrete se fac nu prin declaraţie, dar prin acţiuni. PD este un partid social-democrat, de orientare europeană. Tot ce se încadrează în această albie, totul va fi susţinut", a declarat pe de altă parte şi liderul PD, Pavel Filip.

Tv8.md dă într-o ştire date despre cifra exporturilor Republicii Moldova în 2019. A ajuns la 2,8 miliarde de lei. Circa 66% din mărfuri au fost vândute în UE, scrie publicaţia. “În UE au fost făcute exporturi de 1,8 miliarde de dolari. Cifra este mai mică însă cu 1,7% față de anul 2018. Exporturile în CSI ajung la 435 de mii de dolari SUA și au fost în creștere cu 4,6%, față de anul precedent”, se mai arată în ştire..