Cetățenii Republicii Moldova vor fi eroii zilei de 1 noiembrie. Dacă vor veni într-un număr impresionant să voteze, va fi cel mai important câștig, oamenii trebuie să meargă la vot. Cel care va învinge trebuie să fie președintele tuturor, și al celor care-l vor vota, și al celor care nu-l vor vota. E nevoie de un sat și un stat modern, au spus oamenii cu care Europa Liberă a discutat la Ivanovca și Cățeleni, sate din raionul Hânceşti.
– „Eu niciodată n-am votat pentru aiști care-s la putere, care văd că duc țara în groapă. Din an în an, în loc să ieșim din groapă, mai tare ne ducem la fund, pentru că nici opoziția nu poate să facă nimic, iar aiști de la guvernare numai prin fraudă, prin hoție fac. Schimbarea numai-numai, iaca, de la 1 noiembrie cine o să iasă și la 15 noiembrie depinde cum o să fie. Dar și aiștia, candidații noștri de dreapta, chipurile, în loc să se unească, ei parcă anumit sau cum fac jocul lui Dodon.
Your browser doesn’t support HTML5
Au formulat adică că dușmanul lor comun îi Dodon, dar ei în realitate se luptă între dânșii, mai ales pe rețelele acestea de socializare, ce nevoie-i, Doamne!...”
Europa Liberă: Ce așteptări aveți de la aceste alegeri?
– „Mă gândesc la copii, că ei îs toți departe.”
Europa Liberă: Unde sunt plecați?
– „Fetele-s amândouă în Anglia, la Londra, acolo mi s-au născut doi nepoței de gemene și-i văd numai pe telefon.”
Europa Liberă: Ce ar trebui să facă cel care va obține mandatul de președinte?
– „Să respecte Constituția și să țină la popor nu ca un președinte de colhoz, dar ca un președinte de țară; pentru restabilirea relațiilor cu vecinii, pentru că noi am ajuns o țară nu știu cum, mie îmi pare că cine aude de Moldova și de președintele Dodon de-odată dă din mână, că asta-i țara proștilor ori nu știu cum să mai spun.”
Europa Liberă: Ce așteptări aveți de la alegeri?
– „Sperăm ca să câștige un proeuropean și atunci sperăm că toate lucrurile se vor schimba în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dar nu cetățenii sunt agenții schimbării?
– „Corect, cetățenii, prin votul lor sperăm că vor face alegerea corectă. Știu că s-au cumpărat alegătorii, chiar de aici din sat.”
Europa Liberă: Și cum se cumpără, cu ce se cumpără?
– „Se cumpără cu orez, cu grecikă (hrișcă), cu ceva bani acolo. Chiar și primarul mi se pare că-i la al cincilea mandat acum și el de-amu știe care și cât costă dintre alegători. Pe cineva poți să-l cumperi cu două kilograme de orez, pe altcineva cu 50 de lei, că mi-au spus niște persoane că le-a promis câte 50 de lei; altul care-i mai așa, oleacă mai dezghețat, pe acela cu 100 sau cu 200 de lei. Depinde cine și cum.”
Europa Liberă: Ce înseamnă să accepți pomana electorală, să-ți vinzi votul?
– „Eu la anii aceștia de-acum am și nepoți și-mi dau seama destul de bine ce înseamnă asta să-ți vinzi votul, prin asta îți vinzi țara, îți vinzi părinții, îți vinzi copiii. Nu știu, acesta-i un trădător. Pentru 100 de lei să-ți vinzi tu viitorul tău, viitorul copiilor, viitorul nepoților? Doamne, eu nu știu...”
Europa Liberă: Aceste alegeri din 1 noiembrie anul acesta vor fi mai dificile, pentru că mai continuă această pandemie de COVID-19. Există frică în rândul alegătorilor?
– „N-aș spune că atât de mult ne încurcă COVID-ul acesta, cât ne încurcă altceva, ne încurcă corupția.”
Europa Liberă: Și cum vedeți viitorul satului și statului?
– „Când văd câtă nedreptate-i în jur, nu știu, viitorul parcă îl văd sumbru, îl văd în ceață, în negru mai mult. Nu știu ce o să facem, de-atâta și-i îndemn pe toți oamenii de bună-credință să se gândească bine la acest lucru. Aceasta-i ultima cred că și unica speranță prin care noi putem să facem schimbarea în Republica Moldova. Suntem un popor harnic și am putea să muncim acasă, să facem aici schimbările, nu să muncim prin țări străine și să plătim acolo impozitele și taxele.”
Europa Liberă: Ați fost peste hotare?
– „Am fost. Și aceia se mirau: „Cum voi așa un popor harnic și nu puteți trăi în țara voastră, veniți cu mâna întinsă aici la noi?” Și le spuneam că noi muncim, dar conducerea-i..., corupția e mare în țară și nu poți să-i pui pe calea firească, pe linia cea dreaptă, mă rog, dacă-s sus, îs la putere, se susțin unul pe altul și nu ai cum.”
Europa Liberă: Cine ajută mai mult Republica Moldova?
– „Ne ajută Uniunea Europeană, ne ajută Statele Unite și chiar le mulțumim foarte mult. Mă indignează faptul că atunci când au venit frații români cu acele 20 de mașini încărcate cu ajutoare umanitare, i-au întâlnit sub pod la Telecentru, dar când au adus aceste cinci KAMAZ-uri de la Moscova – în centrul capitalei. Chiar îmi pare rău că nu-și dau seama. Și primarul de Chișinău chiar cu așa lăudătură... Chiar nu avem noi bani să cumpărăm, am ajuns noi la ruși, când europenii ne ajută și cu bani, chiar și acum cu COVID-ul acesta?...”
Europa Liberă: La 1 noiembrie, lumea e chemată să participe la scrutinul prezidențial. Câtă importanță acordați acestui eveniment?
– „Cu toate că suntem dezamăgiți, noi totuși vrem, până la urmă, binele să triumfe și trebuie să participăm cum am participat până acum, pentru că am fost, suntem și cred că vom fi niște cetățeni demni care nu ne gândim numai la noi, cu toate că deja suntem în vârstă, dar ne gândim la celelalte generații care nu-și văd viitorul, nu-și văd chiar nici prezentul mulți dintre ei.”
Europa Liberă: Și ce așteptări aveți de la aceste alegeri? Iată sunt opt candidați, s-ar părea că este de unde și pe cine de ales. Ce trebuie să facă cel care va câștiga acest mandat?
– „Ne gândim să câștige cel mai demn, cel mai sincer, care nu este corupt, care nu este implicat în diferite scheme mafiotice și care au un venit cinstit, pentru că noi vedem că sunt care au milioane, miliarde și e clar că ei au furat. Sperăm cel mai mult în forțele acestea de dreapta să se unească, să judece bine, pentru că, până la urmă, și foarte mulți dintre alegători și-au pierdut speranța, la foarte mulți le este frică și se tem să deschidă gura, pentru că pe loc toți sunt într-un fel incomodați, ori că la serviciu nu sunt primiți sau chiar în general mai având poate probleme ca să se mai adreseze cu vreo întrebare, ei sunt marginalizați.”
Europa Liberă: Dar ce înseamnă să trăiești cu frică?
– „Să trăiești cu frică aceasta înseamnă că la putere sunt niște persoane care sunt foarte corupte și chiar mai există și niște persoane care parcă par oneste, dar ele totuna îs în legătură cu cei corupți și este o frică în oameni, deoarece oamenii trăiesc foarte greu și foarte mulți nu gândesc, și-i manipulează cu 200 de lei. Sunt cazuri, foarte multe cazuri, că oamenii personal au spus că li s-au dat 200, 500 de lei și-i manipulează, oamenii chiar sunt mulți rătăciți și chiar nu gândesc. De multe ori le zic: „Copiii voștri vă întrețin, că-s departe, că nu-s lângă voi, cum puteți așa?” Poporul acesta al nostru îi învățat tot timpul să fie umilit, capul plecat și să meargă așa înainte, dar deja stai și te uiți, nici nu mai știu cine să mai stea cu capul plecat, că în toate satele-i aceeași poveste. Îi foarte pustiu, chiar noi avem trei copii și toți îs printre străini, dincolo avem vecinii care îs plecați, toți îs plecați peste hotare.”
Europa Liberă: Vă las cu oftatul sau cu speranța?
– „Eu cu speranța am fost tot timpul și cu speranța rămân.”
Europa Liberă: Încotro satul și statul?
– „Calea spre Europa e cea mai bună, după părerea mea, nu știu dacă va mai fi cum a fost în acești patru ani, nu știu mai departe cum va fi.”
Europa Liberă: Ce se va decide la 1 noiembrie?
– „O soartă mai bună cred că, trăim și noi cu speranța...”
Europa Liberă: Cunoașteți candidații? Câți sunt?
– „Trei-patru, nu știu...”
Europa Liberă: Opt..
– „Opt? Nu știu. Maia Sandu, Renato Usatîi, de-amu Dodon, Violeta Ivanov, iaca pe aceștia patru îi știu, de restul parcă nu-mi bat așa capul.”
Europa Liberă: Sunteți decis să mergeți la vot?
– „Numaidecât!”
Europa Liberă: Ce preț, ce valoare are votul alegătorului?
– „Prețu-i mare pentru cei care gândesc, fiindcă depinde de noi viitorul, dar lumea a pierdut încrederea, că toți mincinoșii care au fost și care sunt la conducere toți promit una și fac alta; cum ajung la putere, gata, uită de lume. Înainte de alegeri cu vreo lună-două de zile umblă și dau făină, grâu, orez și altele, dar nu mai vin după ce ajung la conducere. Să vină peste jumătate de an să dea ori să mărească ceva, dar fă ceva, ca să vadă lumea, nu când ajung că rămâne o lună sau două atunci vin toți și îmbracă lumea, și-o hrănesc și le dau acolo 100, 200 de lei, nu știu cât.”
Europa Liberă: Ce părere aveți despre cetățeanul care acceptă această pomană electorală?
– „Ei, care acceptă... Nu trebuie de acceptat, nu trebuie să ne bucurăm de pachetul acela de orez pe care ni-l dau, că pe urmă ce faci?”
Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. președinte, ce ați face prioritar?
– „În primul rând, aș da justiția jos, toți tâlharii și toți bandiții, procurori, judecători, toți aceștia delaolaltă trebuie întâi gâtuiți și pe urmă de mers mai departe. Păi asta-i treaba! M-aș uita, în primul rând, la bătrâni, la invalizi, nu cum promit că ridicăm salariile, pensiile, dar de colo amăgesc și de la 20-30% ajung la 1%. E greu, de exemplu, dar măcar asta, de uitat la bătrâni și la tineret ca să nu plece peste hotare, că rămân doar bătrânii.”
Europa Liberă: Sunteți tânăr, v-ați gândit să plecați?
– „Dar eu am fost și voi mai pleca, am deja cinci ani de când lucrez în Anglia.”
Europa Liberă: Câți ani i-ar trebui satului să se dezvolte, să se modernizeze o localitate cât timp i-ar trebui?
– „Totul depinde de oameni, acești de la guvernare dacă s-ar uita altfel la lume, la sat sunt mulți care se orientează la ziua de azi, la ziua de mâine nu se gândesc, dar trebuie de suflecat mânicile și de mers înainte.”
– «Например, я одна, никого не имею здесь, имею трое детей на Украине и никто ничего не помогает.» („Bunăoară, eu sunt singură, nu am pe nimeni aici, am trei copii, toți sunt în Ucraina și nu mă ajută nimeni cu nimic.”)
Europa Liberă: В выборах будете участвовать? (La alegeri veți merge?)
– «Буду, конечно!» („Voi merge, neapărat!”)
Europa Liberă: А что Вы ждёте от этих выборов? (Dar ce așteptări aveți de la aceste alegeri?)
– «Может что-то дадут, чтобы пенсию добавили нам. А что я имею, 1.300 леев пенсия? Конечно, трудно, в огороде ничего не было в этом году. Что будем делать? Как можем, так и живём, ходим, не хватает пенсия, свет – плати, телефон, газ – купи. Тяжело, конечно. А Вы из какой партии?» („Poate vor da ceva, vor majora pensiile. Primesc 1.300 de lei, asta-i pensie? Mi-i foarte greu, fiindcă anul acesta în grădina nu s-a făcut nimic. Dar ce să fac? Trăiesc cum pot, nu-mi ajunge pensia, că trebuie să achit curentul electric, telefonul, să cumpăr o butelie de gaz. E greu, foarte greu... Dvs. de la ce partid sunteți?”
Europa Liberă: Я – журналистка. (Sunt jurnalistă.)
– «А, журналистка… Чтоб была здорова!» („Jurnalistă... Să fii sănătoasă!”
Europa Liberă: Как видите будущее Молдовы? (Cum vedeți viitorul Moldovei?)
– «Ей, я знаю?... Может этот Додон добавит нам что-то…» („D-apoi eu știu?... Poate Dodon acesta ne va adăuga ceva...”)
– «Они сейчас дали, перед выборами, потом больше никогда в жизни не дадут.» („Ei acum ne-au dat, înainte de alegeri, mai apoi niciodată în viață nu ne vor mai da nimic.”)
Europa Liberă: А в выборах будете участвовать? (Dar la votare veți merge?)
– «Буду участвовать; кто будет хороший, за того буду голосовать.» („Voi participa; voi vota pentru cel mai bun.”
Europa Liberă: А что Вы ждёте от будущего президента? (Ce așteptări aveți de la viitorul președinte?)
– «Может добавит пенсию, может что-то будет. Я сорок лет проработала в садике, заведующей проработала. Я считаю, что если люди будут дружны, всё будет хорошо.» („Poate ne va adăuga pensia, poate se va schimba ceva. Am lucrat directoare de grădiniță 40 de ani... Eu cred că, dacă oamenii vor trăi în înțelegere, totul va fi bine.”)
Europa Liberă: Urmează un exercițiu important – alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Ce vor decide ele?
– „Dacă ar da Dumnezeu să fie niște alegeri adevărate, atunci valoarea unui vot este foarte mare, foarte mare. Dacă ne amintim din trecut când se căuta câte un „vot de aur” în parlament și până nu-l cumpărau, nu se lăsau. Da, un vot este de aur, care ne costă prețul de patru ani, dar, din păcate, majoritatea tinerilor înțelepți, cu carte s-au dus peste hotare și lucrează acolo, și plătesc impozite la state străine. Învață foarte bine și cunoaștem că copiii noștri au succese acolo peste hotare, pentru că suntem un popor înțelept și muncitor.”
Europa Liberă: Dar mai sunt cetățeni care așteaptă o pomană electorală, care cu 100 de lei poate să-și vândă votul?
– „Sunt, sunt! Sunt pentru că sunt foarte-foarte săraci și noi știm că poporul sărac este mai ușor de manipulat. Chiar și acea butelie de gaz, chiar și acele două kilograme de orez sau hrișcă, acele borcane cu carne înăbușită, și acelea îi costă foarte mult, pentru că oamenii nu au, pentru că au o pensie mizerabilă, că nu au unde să muncească. Și dacă muncesc în câmp numai sezonier, atunci ce face bietul popor iarna? Pentru că venind și hrănindu-i nu numai cu această hrișcă, îi hrănesc și cu promisiuni și ei speră. Bietul popor speră că de data asta n-au reușit, dar data viitoare au să reușească.”
Europa Liberă: Ce valoare are promisiunea celui care o face în această campanie electorală?
– „Depinde de persoana care o face.”
Europa Liberă: Cine îl face și cine îi responsabil de viitorul statului?
– „Desigur că președintele ales de cetățeni și dacă vom călca pe aceeași greblă încă o dată, vai de noi.”
Valentina Ursu, Europa Liberă, a făcut un popas aici, la Cățeleni, și întrebăm cetățenii cum se trăiește astăzi la țară.
– „Greu. Pensia-i mititică și nu știu ce așteptăm noi de la votarea asta.”
Europa Liberă: Dar ce ați vrea să se întâmple?
– „Să mai ridice pensia, să mai dea ajutor ceva.”
Europa Liberă: Credeți că președintele poate el să ridice pensii, salarii?
– „Poate să facă. Să se mai gândească și la aceștia de la țară, că trăim greu. Suntem puțini, rari, s-au dus toți din Moldova. Ia uite, îi pustiu, s-au dus peste hotare toți.”
Europa Liberă: Cine poate să decidă soarta Republicii Moldova?
– „Politicienii. ”
Europa Liberă: Politicienii sunt aleși de cetățeni.
– „Nu știu ce aleg.”
Europa Liberă: Cunoașteți câți doritori sunt astăzi ca să ajungă președinte?
– „Nu cunosc, nu știu cine-s.”
Europa Liberă: Cum o să votați, dacă nu-i cunoașteți pe cei care râvnesc la această funcție?
– „Ei, o venit chiar din partea socialiștilor unu aici. Promite, dar eu știu? Apă n-avem, gaz n-avem, drum n-avem, nimic n-avem, dar numai când să-i alegi atunci te văd, vin și promit multe, multe promit, dar... Atunci când vorbesc ei, parcă îi credem, dar pe urmă nu fac, uită, numai când au nevoie ei de țăran atunci umblă din sat în sat.”