Controversatul om de afaceri care se ascunde la Londra și-a promovat propriile opinii despre puterea în frunte cu Maia Sandu, dar mai ales criticile care răsună în podcasturile partenerei sale, Natalia Morari, arată datele pentru ultimele 90 de zile publicate de compania Meta, care deține Facebook.
Morari își promovează conținutul pe bani și singură, situându-se pe locul doi după Platon în clasamentul cheltuielilor pe ultimele trei luni raportate de Meta pentru postări plătite care țintesc publicul din R. Moldova. Din 5 februarie până în 4 mai, Morari a cheltuit aproape 9 mii de euro.
Câteva pagini de Facebook unde apare conținut favorabil altui fugar, Ilan Șor, au cheltuit împreună aproximativ 30 de mii de euro pentru a promova mesaje politice pe Facebook în ultimele trei luni. Dar Meta le tratează ca entități separate.
- Te-ar putea interesa și: Șor a reușit să „fenteze” Meta, publicând mesaje politice pe Facebook chiar după ce a fost interzis
Guvernul a cheltuit mii de euro prin Cancelaria de Stat pentru a-și promova realizările în cadrul unei campanii supranumite „Guvernul construiește”. Postări ale campaniei sunt promovate pe bani și de premierul Dorin Recean cu ajutorul paginii sale personale, dar și de pagina partidului de guvernământ PAS.
Europa Liberă a întrebat guvernul care este bugetul alocat pentru promovarea pe rețelele sociale și este în așteptarea unui răspuns.
Pe ce își cheltuie Platon și Morari banii pe Facebook
Dat în căutare de justiția moldoveană pentru presupuse infracțiuni financiare și având mai multe dosare pe rolul instanțelor din țară, Platon promovează frecvent postări conținând critici la adresa reformei în justiție realizată de actuala guvernare.
În unul din cele mai recente exemple, Platon a plătit până în 300 de euro pentru două postări, în rusă și română, pe tema demisiei mai multor judecători ai Curții de Apel Chișinău, care au ales să plece din sistem pentru a evita să treacă prin vetting, adică să le fie verificate averile și interesele.
În postările promovate, Platon prezintă demisiile ca pe un eșec al reformei în justiție, deși guvernarea PAS a spus tot timpul că plecarea din sistem a judecătorilor compromiși este chiar scopul de bază al reformei.
Fugit din R. Moldova în iulie 2021 după ce a fost eliberat din închisoare printr-o cerere controversată a fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, Platon și-a sponsorizat în ultimele trei luni 147 de postări pe Facebook țintind publicul din R. Moldova.
Postarea pe care a cheltuit cei mai mulți bani, între 1.500 și 2.000 de euro, este cea în care promovează un interviu al partenerei sale, Natalia Morari, oferit jurnalistului Dorin Galben pe 31 martie. În comparație, pentru a promova propriul interviu acordat aceluiași jurnalist, Platon a plătit în jur de 900 de euro.
Autoritățile moldovene au cerut extrădarea lui Platon din Marea Britanie, dar șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a spus că șansele sunt incerte inclusiv din cauză că el ar fi cerut azil politic la Londra. Recent, Platon a anunțat și fondarea unui partid, „Fenix Moldova”.
Șor se promovează pe zeci de pagini
Pe locul trei după cheltuielile din ultimele trei luni pe postări având ca țintă publicul din R. Moldova se situează pagina „Moldova cu Viață Plus”, care a plătit companiei Meta 4.000 de euro pentru a promova conținut cu și despre alt fugar, Ilan Șor, și asociații săi.
Condamnat definitiv de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare pentru rolul său în „furtul miliardului”, din 2014, Șor se ascunde de justiția moldoveană, probabil în Israel, dar apare frecvent la Moscova, unde a lansat la sfârșitul luni aprilie un nou bloc politic, „Pobeda”.
Fiind sancționat de Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări în legătură cu acțiuni de destabilizare în R. Moldova în interesul Kremlinului, Șor nu-și mai poate promova personal postările pe Facebook. Până la sancțiuni, Șor cheltuise deschis în aceste scopuri aproape 120 de mii de euro, rămânând până azi liderul clasamentului Meta, care este făcut din august 2020.
După sancțiuni, conținutul favorabil lui Șor este promovat pe Facebook fie de conturi ale aliaților săi, ca bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, fie de o serie de pagini create de obicei doar pentru a rula câteva postări sponsorizate.
În perioada protestelor antiguvernamentale organizate de Șor și asociații săi în anii 2022-2023, Meta a spus că a înlăturat postări care chemau la revolte. Ulterior, ambasadorul moldovean în Statele Unite, Viorel Ursu, a spus Europei Libere că autoritățile de la Chișinău au continuat aceste demersuri inclusiv prin intermediul guvernului american.
Guvernul Recean se promovează singur, dar este ajutat și de alții
În ultimele trei luni, Cabinetul Recean a cheltuit prin intermediul Cancelariei de Stat 4.344 de euro pentru a-și promova realizările și agenda, inclusiv prin campania „Guvernul construiește”.
De exemplu, una din ultimele postări sponsorizate descrie succese ale programului „Satul European”, care ar fi îmbunătățit condițiile din grădinițe sau accesul la apă potabilă și la cultură în mai multe localități.
Mesaje similare sunt promovate și pe pagina personală a prim-ministrului Dorin Recean care, în aceeași perioadă, a plătit aproape 1.700 de euro, pentru 58 de postări sponsorizate.
Recean a recunoscut în trecut că-și sponsorizează postările, spunând că o face cu banii proprii, nu din fondurile guvernamentale. În declarația de avere pentru anul 2023, el a indicat cheltuieli de peste 10 mii de euro pentru „diseminarea informației”, adică reclamele plătite pe rețelele sociale.
📰 Europa Liberă este și pe Google News