Politică în spațiul cosmic | Tensiuni între NASA și Agenția Spațială Rusă

Stația Spațială Internațională fotografiată de membrii echipajului Expediției 56 de pe o navă spațială Soyuz după andocare

Agenția spațială americană NASA a transmis un protest public către Agenția Spațială Rusă după ce trei cosmonauți aflați pe Stația Spațială Internațională s-au fotografiat cu steagurile a două teritorii ucrainene ocupate de trupele armatei ruse.

NASA a transmis acest protest pe 7 iulie, la trei zile după ce agenția spațială rusă Roskosmos a publicat o fotografie în care apar cei trei ruși și steagul regiunilor Luhansk și Donețk. Săptămâna trecută, Rusia a afirmat că armata sa controlează în totalitate Luhansk și că trupele sale avansează încet dar sigur în ceea ce pare a fi un efort de a cuceri în întregime Donețkul. Ucraina a negat că Rusia controlează în întregime Luhansk, deși forțele ucrainene au fost forțate să se retragă din ultimele orașe importante din această zonă.

În această fotografie difuzată de agenția spațială rusă Roscosmos pe 4 iulie 2022, cosmonauții ruși Oleg Artemyev (centru), Denis Matveyev (dreapta) și Sergei Korsakov pozează cu steagul autoproclamatei Republici Populare Lugansk la bordul Stației Spațiale Internaționale

NASA „protestează cu tărie față de faptul că Rusia folosește Stația Spațială Internațională în scopuri politice pentru a-și susține războiul împotriva Ucrainei, ceea ce este în mod fundamental incompatibil cu funcția principală a stației între cele 15 țări participante de a ntregistra progrese științifice și de a dezvolta tehnologia în scopuri pașnice", a declarat agenția. Deocamdată, Roskosmos nu a avut un răspuns public la declarația SUA.

Pe măsură ce relațiile dintre Washington și Moscova s-au deteriorat de-a lungul anilor, explorarea spațială a fost unul dintre rarele domenii în care cele două țări au continuat să coopereze. Ambele națiuni au personal pe stația orbitală. Statele Unite s-au bazat foarte mult pe navele spațiale rusești pentru a-și transporta astronauții spre și de la stație, deși apariția călătoriilor spațiale private schimbă această situație. Rusia negociază pentru ca cosmonauții săi să zboare la bordul unei nave spațiale private americane către stație, în cadrul unui acord de schimb. Chiar și după ce invazia Rusiei în Ucraina în februarie a atras sancțiuni economice radicale din partea Occidentului, NASA a continuat cooperarea cu Roskosmos. La sfârșitul lunii martie, un astronaut american s-a întors pe Pământ de pe stație împreună cu doi astronauți ruși la bordul unei nave spațiale rusești.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a criticat anul trecut Rusia după ce aceasta a efectuat un test cu o armă antisatelit, test care a trimis un nor de resturi în jurul Pământului, punând în pericol stația spațială. În timp ce NASA a fost reticentă în a face declarații politice sau în a-și exprima public criticile, directorul Roskosmos, Dmitri Rogozin, și-a construit o reputație cu ajutorul limbii sale ascuțite și retoricii incisive.

În aprilie, la două luni după ce Rusia a invadat Ucraina, Rogozin a avertizat că viitorul stației este în pericol dacă Statele Unite și Occidentul nu ridică sancțiunile împotriva Moscovei.