Politigraf săptămânal (II)

REALITATEA RELAXATĂ (Pamflet Politigraf)
Înoată, măi! Vine Usatîi! 
Într-o țară tropicală unde și-a petrecut vacanța politicianul moldovean Renato Usatîi au apărut proteste împotriva unei postări pe Instagram în care Usatîi fugărește un rechin în apele puțin adânci de la mal. „Poate dl. Usatîi nu știe, dar rechinul este animalul nostru național. Cum i-ar place dacă am trimite și noi un primar în R. Moldova, să fugărească bourul?”, a întrebat un ministru de cabinet din țara tropicală. R. Usatîi nu a răspuns întrebării, probabil întrezărind caracterul ei retoric. Dar alți politicieni de la Chișinău au declarat, sub condiția anonimatului, că primarul din țara tropicală este binevenit oricând la vânătoare, de pildă în Pădurea Domnească.

Ministrul justiției, F. Nagacevschi a spus că, refuzând să aprobe demisiile premierului Ion Chicu & comp., președinta Maia Sandu practică munca forțată! În imagine îi vedem la „muncă forțată” pe cine alții decât ex-premierul Chicu și pe ex-ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

REALITATEA RELAXATĂ (Pamflet Politigraf)
Primarul Ceban și adevărul despre gropi (plus dinți)
CHIȘINĂU. La ultima ședință a primăriei, primarul capitalei, Ion Ceban a spus că pe străzile capitalei sunt „găuri la fiecare pas”, iar din asta au de câștigat „afacerile cu service auto”. „Chiar și pe Ștefan cel Mare pot să îți sară dinții”, s-a indignat edilul socialist. El a făcut astfel aluzie la o rețea de dentiști lipsiți de scrupule, care le implantează dinții recuperați de pe Ștefan cel Mare proprietarilor de service. „Mafia dinților din gropi trebuie să înceteze”, a spus acestui site Olga B., pensionară de la Ciocana, ținându-și mâna, explicabil, la gură. Alți cetățeni cu mâna la gură întâlniți de reporteri în centrul capitalei au spus că nu cunosc problema, doar nu le-a venit rândul la dentist, dar s-au oferit, dacă tot i-am deranjat, să critice guvernul.

REALITATEA RELAXATĂ (Pamflet Politigraf)
După șah, Putin în școli! Vaccinul mai așteaptă...
CHIȘINĂU. Și Crăciunul îl prinde nevaccinat pe fostul președinte moldovean, care era gata de cele două doze încă din luna august. Igor Dodon a anunțat însă o altă realizare: a convins ministerul moldovean al educației să accepte predarea în școli a sportului său preferat, șahul. Încurajat de reușită, dorește să strecoare în atenția elevilor și alte pasiuni ale sale, mai ales pe cea mai mare: Putin. Surse confidențiale ne-au spus că ministerul educației a respins ideea cursului obligatoriu „Putin. Toate clasele”, considerându-l prea general și potențial neconform cu cursul pro-european al R. Moldova. De aceea, fostul președinte încearcă acum să obțină măcar folosirea lui Putin ca material didactic la discipline dintre cele mai felurite, de la chimie (capitol: gaze neurotoxice de tip noviciok) până la anatomie (capitol: mușchiul pectoral).

REALITATEA RELAXATĂ (Pamflet Politigraf)
Maia îi mulțumește lui Chicu pentru ce NU a făcut
CHIȘINĂU. Președinta Maia Sandu i-a mulțumit premierului demisionat Ion Chicu pentru tot ce NU a făcut, spunând că i-a ușurat ei viața. „Oamenii pun pariuri pe cât timp vom avea nevoie să reparăm ce au făcut cei dinainte”, a spus Sandu. „Din fericire, fostul premier nu a făcut atâtea lucruri, încât misiunea noastră devine cu 25-30% mai ușoară”. Maia Sandu a mai explicat că admirația ei față de abilitatea lui Chicu de a nu face lucruri a fost un motiv pentru care nu i-a acceptat imediat demisia. Sandu a mai spus că se gândește să declare ziua de 31 decembrie, aleasă de Chicu să-și termine interimatul, Ziua Inactivității Naționale Avansate (ZINA). Surse de la președinție spun că acolo circulă deja și porecle ale noii sărbători, cea mai populară fiind: Lăsatul Chicului.