Politigraf săptămânal (III)

La Kiev pe cale terestră
Președinta Maia Sandu și întreaga sa delegație prezidențială au pornit astăzi la Kiev cu transportul auto. Vor ajunge la 10 seara, după șase ore pe drum. Dar măcar vor putea admira modernizările aduse Ucrainei de președintele ei reformator Volodimir Zelenski.

Moldova și Ucraina - concurs de politici pro-europene... în umbra Rusiei.
Maia Sandu a mers la Volodimir Zelenski în prima sa vizită în străinătate ca președintă: „Mă bucur să mă aflu la Kiev în calitate de președinte pentru a relua prietenia dintre țările noastre la cel mai înalt nivel”. Va reuși să răzbată președinta moldoveană pe unde nu a reușit încă președintele ucrainean?

Fostul președinte comunist Vladimir Voronin a spus că vrea să fie premier de sacrificiu pentru a sparge blocajul politic: ca să-și atingă scopul declanșării parlamentarelor anticipate, președinta Maia Sandu trebuie să desemneze un premier-doi, iar aceștia să pice la vot în parlament, dar îi este teamă că premierul desemnat nu va pica, iar planul anticipatelor va eșua. „Spuneţi-i Maiei Sandu să mă înainteze la funcţia de prim-ministru şi să vedeţi ce fac eu din ei toţi – şi din Parlament, şi din toţi. Eu nu mai pot răbda. Ori fac altceva, ori trebuie să-i pun pe toți să lucreze!”, a spus Voronin.

În satele din Orhei, prin întuneric și criză politică se întrezăresc alegerile parlamentare anticipate. Partidul Șor a sărbătorit cu mult public, în satul Berezlogi, darea în folosință a unei rețele de iluminare stradală. Poliția cercetează dacă au fost respectate normele antiepidemice.