Poliția a intervenit în forță împotriva unui marș Pride neautorizat la Istanbul

Poliția arestează un demonstrant pentru drepturile LGBT la Istanbul, 26 iunie 2022.

Poliția a intervenit în forță la un marș Pride neautorizat în Istanbul și a arestat zeci de demonstranți care au mărșăluit pentru drepturile LGBT pe 26 iunie.

Marșul din Piața Taksim din centrul orașului fusese interzis de autoritățile locale, dar sute de persoane cu steaguri curcubeu au sfidat interdicția și s-au adunat ca să protesteze în apropiere.

Organizatorii spun că peste 200 de participați la demonstrația Pride și activiști LGBT au fost reținuți de poliție, care nu le-a permis să ia legătura cu avocații lor. Unii din ei au fost eliberați în aceeași zi. O asociație de jurnaliști a afirmat că mulți dintre protestatari au fost bătuși de poliție. Nici poliția, nici oficiul guvernatorului de la Istanbul nu au comentat asupra numărului celor arestați.

Asociația Kaos GL, care militează pentru respectarea drepturilor comunității LGBT a anunțat pe Twitter că poliția de la Izmir a reținut 12 persoane la o manifestare similară, una din ele fiind eliberată după aceea.

„Toți cei reținuți doar pentru că au luat parte la Pride trebuie eliberați imediat și necondiționat”, a scris pe Twitter Milena Buyum de la Amnesty International.

Comisarul pentru drepturile omului de la Consiliul Europei Dunja Mijatovici le ceruse pe 24 iunie autorităților turce să permită desfășurarea marșului Pride programat pentru 26 iunie și să asigure securitatea participanților.

### Vezi și... ### Mii de polonezi și ucraineni au participat la un marș LGBTQ+ al păcii la Varșovia