Poliția rusă a dispersat noi proteste contra mobilizării parțiale

Poliia rusă arestează o protestatară la Moscova, 24 septembrie

Poliția rusă a dispersat noi proteste pașnice contra mobilizării militare parțiale decretată de președintele Vladimir Putin, arestând sute de demonstranți în peste 30 de orașe din Rusia.

Mai mult de 700 de protestatari au fost arestați, dintre care 300 la Moscova, a anunțat organizația pentru drepturile omului OVD-Info, care monitorizează arestările politice din Rusia. Unii din cei arestați erau minori, a precizat OVD-Info.

Demonstrațiile vin după protestele care au izbucnit la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie că a semnat decretul de mobilizare parțială pentru a întări trupele rusești din Ucraina, în urma înfrângerilor suferite după contra-ofensiva declanșată de armata ucraineană pe 6 septembrie în estul și sudul Ucrainei.

### Vezi și... ### Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Ucraina ar trebui să intensifice ritmul contraofensivei

Pe 24 septembrie poliția a desfășurat forțe în orașele unde gruparea de opoziție Vesna și suporterii disidentului Aleksei Navalnîi urmau să organizeze acțiuni de protest, și au început să-i aresteze pe demonstranți, în majoritatea lor tineri, înainte ca aceștia să înceapă să protesteze. Au fost arestați și aceia care au protestat individual.

Autoritățile ruse spun că mobilizarea parțială va chema la arme aproximativ 300.000 de rezerviști, oameni cu experiență militară relevantă.

Decizia Kremlinului de a mobiliza noi forțe pentru războiul neprovocat pe care l-a declanșat în Ucraina - și care a ucis cam 80.000 de ruși până acum - a stârnit mânia unei părți a populației ruse.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.