Poliția ucraineană a pornit o anchetă după un incident al jurnaliștilor programului Scheme cu șeful unei bănci

Polițiști și jurnaliști de la programul Scheme

Autoritățile ucrainene au anunțat că au lansat o anchetă asupra unui atac împotriva jurnaliștilor din programul Schemi (Scheme) în timpul unui interviu cu șeful Ukreximbank, Evghen Mețher, la Kiev.

Poliția națională a lansat o anchetă privind obstrucționarea muncii jurnaliștilor la o zi după incidentul din biroul bancherului Mețher.

Reporterul programului de investigații Scheme - un proiect comun de investigație al serviciului ucrainian al postului nostru și al unei televiziuni locale - Kyrylo Ovsianiy - i-a adresat domnului Mețher o întrebare ca parte a unei investigații pe care jurnaliștii intenționează să o facă publică zilele următoare.

Mețher a instruit personalul de securitate să oprească jurnaliștii și să ia camerele de luat vederi și materialele video, după care a folosit forța împotriva cameramanului Oleksandr Mazur pentru a confiscă cele două camere și cardurile sale de memorie. Li s-a permis să părăsească biroul după ce interviul a fost șters de pe cardurile de memorie.

Șeful serviciului de presă al Ukreximbank, Volodimir Pikalov, a fost prezent în timpul incidentului. Jurnalistul a înregistrat incidentul cu un dispozitiv audio și a postat clipul pe YouTube.

Într-o declarație pe Facebook, banca nu a abordat acuzațiile potrivit cărora s-a folosit forța împotriva echipei de jurnaliști, dar menționează că serviciul de presă a fost „obligat să oprească interviul”, deoarece întrebările priveau informații despre clienții băncii pe care banca nu ar avea dreptul să le furnizeze jurnaliștilor. Banca mai spune că jurnaliștii „au făcut și presupuneri cu privire la presupuse încălcări comise de bancă”.