Polonia ar putea renunța la veto împotriva bugetului european. Ungaria refuză un compromis

Varșovia: protest împotriva deciziei premierilor Ungariei și Poloniei de a bloca bugetul UE și fondul special de redresare a economiilor europene, 30 noiembrie 2020.

Polonia ar fi gata să renunțe la veto în controversa condiționării fondurilor UE de respectarea principiilor de bază ale statului de statul de drept, dacă această condițioanare va fi însoțită de o declarație explicativă a Comisiei Europene, relatează agenția Reuters.

Vicepremierul polonez, Jaroslaw Gowin a declarat joi seară la Varșovia, după discuții cu o serie de înalți oficiali europeni, că „ în cazul unui veto polonez sau maghiar, ar exista un buget provizoriu care, spre deosebire de unele voci din dezbaterea publică poloneză, nu ar fi bun pentru Polonia și nu ar fi bun pentru toate celelalte 26 de state membre”.

### Vezi și... ### Președinta Comisiei Europene acuză Polonia și Ungaria de șantaj

Polonia și Ungaria au blocat adoptarea viitorului buget multianual al Uniunii Europen de 1,1 trilioane de euro și a fondului special de 750 de miliarde de euro pentru susținerea economiilor statelor membre lovite de pandemia de coronavirus, pentru că nu au fost de acord ca accesul la fondurile europene să fie condiționat de respectarea principiilor statului de drept.

Ambele țări fac obiectul unor investigații UE pentru subminarea independenței Justiției, a mass-media și a organizațiilor neguvernamentale, astfel că riscă să piardă fonduri de zeci de miliarde de euro.

Vicepremierul polonez a cerut în schimbul acestei posibile concesii „o declarație clară” a Consiliului European că regula condiționării fondurilor de statul de drept „nu va fi folosită pentru a exercita presiuni nejustificate asupra statelor membre individuale în alte domenii decât utilizarea corectă a fondurilor UE”.

Gowin a declarat că înalții oficiali ai Comisiei cu care a vorbit joi au arătat clar că, dacă Polonia și Ungaria își vor păstra veto-ul, UE nu va avea de ales decât să le ocolească printr-un acord privind fondul de recuperare încheiat între celelalte 25 de țări.

Nu este clar dacă declarați vicepremierului Gowin, un moderat, reprezintă și poziția oficială a întregului guvern, remarcă Politico.

Premierul Ungariei, pe de altă parte, a respins ideea compromisului. Într-un interviu matinal vineri, la postul public de radio, Viktor Orban a precizat că o declarație separată, cum a sugerat vicepremierul polonez este „ca o notă de subsol pe o pagină. Cele două [accesul la fondurile europene și respectarea statului de drept] trebuie separate” a cerut Orban.

Țările UE ar trebui să găsească un compromis până la summitului UE de săptămâna viitoare, ultimul organizat de președinția germană.

Bugetul european și fondul special trebuie adoptate cu consimțământul tuturor celor 27 de țări membre.