Polonia avertizează: mii de migranți se află în Belarus, așteptând să ajungă în Uniunea Europeană

Grup de migranți, se pare din Afganistan, în apropiere de orașul polonez Byalostok, din nord-estul Poloniei, la granița cu Belarus, 20 auggust 2021.

Poliția de frontieră din Polonia (SG) a estimat luni că un val de peste 10.000 de migranți proveniți din regiuni devastate de război se află în prezent în Belarus în speranța de a ajunge în spațiul Uniunii Europene.

Șeful SG, generalul-maior Tomasz Praga, a afirmat că regimul de la Minsk condus de Alexandr Lukaşenka îi ajută pe migranţi să ajungă la frontierele Belarusului cu Lituania, Letonia şi Polonia, ţări membre ale UE.

Poliția de frontieră a observat la finalul săptămânii trecute o activitate crescută pe partea belarusă a frontierei cu Polonia. În cursul zilei de sâmbătă, 215 persoane au fost oprite să treacă granița ilegal, urmate duminică de încă 152, iar luni de alte 59 de persoane.

Mulți dintre migranți ar încerca să ajungă în Germania și Franța, potrivit poliției poloneze de frontieră.

De asemenea, Lituania, Letonia şi Polonia au raportat creşteri substanţiale ale numărului de migranţi care au ajuns pe teritoriile lor plecând din Belarus. Cele trei state, care sunt membre ale Uniunii Europene, l-au acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko că pune presiune asupra UE în scopul ridicării sancţiunilor economice impuse Belarusului.