Polonia începe să ridice zid la granița cu Belarusul

Muncitorii încep construcția la zidul de la granița Poloniei cu Belarusul, în dreptul localității Tocze din nord-estul Poloniei, 27 ianuarie 2022.

Noul zid va costa aproximativ 390 de milioane de dolari și se va întinde pe o distanță de aproape 186 de kilometri, aproximativ jumătate din lungimea totală a graniței dintre Polonia și Belarus.

O fotografie realizată în noiembrie anul trecut îi arată pe migranții adunați la granița bieloruso-polonă. În prim plan, trupele poloneze formează un scut împotriva migranților, prevenind astfel pătrunderea lor în Uniunea Europeană. 

Mii de migranți, marea majoritate veniți din țări din Orientul Mijlociu, au fost ademeniți în Belarus de către autoritățile statului, care le-au promis că pot traversa cu ușurință granița țării cu Uniunea Europeană. 

Zidul va avea o înălțime de aproximativ 5 metri și jumătate și va fi echipat cu camere termice și senzori de mișcare.

Polițiștii de frontieră și soldații polonezi monitorizează construcția zidului, în dreptul localității Tolcze, nord-estul Poloniei, 27 ianuarie 2022.

O turmă de bizoni pasc în apropierea șantierului de construcție, 27 ianuarie 2022. Criticii proiectului avertizează că noul zid va fi un „dezastru” pentru fauna din zonă, care nu va mai putea traversa liber granița dintre cele două țări.

Un soldat polonez, staționat în apropierea șantierului de construcție, 27 ianuarie 2022. O purtătoare de cuvânt a poliției de frontieră poloneze a transmis agențiilor de presă locale că „intenția autorităților este ca pagubele să fie cât mai mici” asupra zonei de graniță. 

Armata poloneză, aflată în patrulă de-a lungul graniței Poloniei cu Belarusul, 25 ianuarie 2022. Peste 10 migranți și doi polițiști de frontieră polonezi au murit în timpul crizei migranților din 2022.

Un polițist de frontieră polonez transmite în 5 limbi diferite prin intermediul difuzoarelor montate pe un vehicul de patrulă că traversarea graniței este interzisă, în timpul unei vizite a jurnaliștilor la graniță, pe 25 ianuarie 2022.

O cruce a fost ridicată în apropierea graniței bieloruso-poloneze. Construcția zidului va fi finalizată în iunie 2022. Fotografie realizată pe 25 ianuarie 2022.