Polonia cere Germaniei despăgubiri uriașe pentru Al Doilea Război Mondial

Președintele Partidului Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, în seara alegerilor care au readus partidul său la putere, Varșovia, 13 octombrie 2019

Guvernul polonez a declarat că va solicita despăgubiri de 1 300 de miliarde de dolari pentru pagubele suportate de Polonia în Al Doilea Război Mondial.

De la venirea la putere în 2015, partidul de guvernământ polonez Lege și Justiție (PiS) a insistat pe tema reparațiilor de război, afirmând că Germania are o „datorie morală” în această chestiune.

Vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, șeful PiS, a declarat la 1 septembrie că se așteaptă la un proces „lung și dificil” cu Germania pe această temă. Kaczynski a declarat că guvernul „nu numai că a pregătit un raport... dar am luat și o decizie, o decizie privind acțiunile ulterioare” pentru a cere Germaniei să negocieze despăgubirile.

Ministerul de Externe al Germaniei a declarat că poziția guvernului său rămâne „neschimbată” și consideră că problema reparațiilor este închisă. În 1953, Polonia a renunțat la alte reparații „și a confirmat în mod repetat această renunțare”, a precizat ministerul.

„Starea de acum reprezintă este fundamentală pentru ordinea europeană de astăzi. Germania își asumă responsabilitatea pentru Al Doilea Război Mondial din punct de vedere politic și moral”, a precizat ministerul.