Polonia demolează un monument dedicat soldaților Armatei Roșii

Polonia a început să demoleze un monument din epoca sovietică dedicat soldaților Armatei Roșii, cel mai recent dintr-o serie de monumente demolate în Europa de Est, pe fondul ostilității crescânde față de Rusia și invazia acesteia în Ucraina.

Muncitorii au început să demoleze monumentul din orașul Brzeg, situat în sud-vestul Poloniei, pe 24 august, în aceeași zi în care Ucraina a marcat șase luni de când Rusia a lansat invazia sa. Rafal Leskiewicz, șeful Institutului de istoria a Poloniei, a declarat pentru Associated Press că, în martie, când a fost luată decizia de a îndepărta toate monumentele rămase, mai existau 60 de monumente in situ în toată țara. Monumentul din Brzeg este cel de-al 24-lea care a fost demolat începând cu luna martie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (dreapta), și președintele Poloniei, Andrzej Duda, au participat la inaugurarea Aleii celor Bravi din Piața Constituției, în fața Verhovna Rada. Kiev, 23 august 2022

Polonia a fost unul dintre cei mai fermi aliați ai Ucrainei în apărarea acesteia împotriva invaziei rusești. Varșovia a trimis armament, ajutoare și asistență umanitară, iar Polonia a primit mai mulți refugiați ucraineni decât orice altă țară, potrivit cifrelor Organizației Națiunilor Unite.

Demolarea a avut loc la o zi după ce Letonia a început să demonteze un monument similar din epoca sovietică amplasat în capitala Riga. Conform surselor de presă, mai multe persoane au fost arestate în timpul unui protest de mică amploare împotriva demolării.

Moscova a prezentat mereu înfrângerea forțelor naziste în țările baltice drept o eliberare, dar letonii, estonienii și lituanienii resping de multă vreme această interpretare, spunând că nu a fost, de fapt, decât începutul unei ocupații brutale care s-a încheiat doar odată cu prăbușirea sovietică din 1991.

Etnicii ruși reprezintă aproximativ 25 % din populația Letoniei. Săptămâna trecută, guvernul Estoniei a început, de asemenea, să îndepărteze un monument sovietic din Al Doilea Război Mondial dintr-un oraș aflat în apropierea graniței cu Rusia.

### Vezi și... ### „Cu mortul în casă”: țările baltice și ștergerea memoriei sovietice