Polonia: guvernul pe punctul de a renunța la taxa „politică” pe mass-media

Polonia, protest în mass-media, 10 februarie 2021

În Polonia, guvernul conservator ar putea renunța la noua taxă „politică” impusă presei, după protestul de miercuri organizat de zeci de publicații și companii media private. Este opinia redactorului șef al publicației liberal-conservatoare „Rzeczpospolita” care a declarat că protestul pare să fi avut impactul sperat, pentru că „din fericire, spre deosebire de Ungaria vecină, aici, mediile publice, finanțate de stat, nu au decât zece la sută din public”.

Protestatari la Varșovia, în fața sediului televiziunii de stat cu pancarte pe care scrie „Libertatea presei”, Varșovia, Polonia, 10 februarie 2021.

Pe lângă o scrisoare deschisă de protest, ziarele și posturile private de televiziune au renunțat miercuri să mai publice articole sau să transmită emisiuni foarte populare. Înlocuite cu pagini și ecrane negre pe care se putea citi „Aici ar fi fost articolul sau programul pe care-l așteptați”.

Protestul a fost provocat de proiectul guvernului de a impune o taxă de 15% pe veniturile din publicitate, pentru a finanța sectorul de sănătate și a compensa pentru costurile provocate de pandemia de coronavirus.

Firmele private de media atrag însă atenția că această măsură va distruge piața media din Polonia, afectând companiile private, nu și pe cele publice, masiv finanțate de stat. Printre cele 42 de companii media care au protestat se numără cunoscuta publicație liberală „Gazeta Wyborczea” și o serie de companii străine între care Canal+ din Franța și concernul german Axel Springer.

În ultimii șase ani, Polonia a căzut de pe locul 18, pe locul 62 în analiza anuală a organizației Reporteri fără Frontiere privind libertatea presei.