Polonia neagă că găzduiește rachete nucleare, după un avertisment rusesc

Soldați polonezi la inaugurarea bazei de apărare aeriană de la Redzikowo, în nordul Poloniei, alături de o fanfară militară americană, la 13 noiembrie 2024.

Nu există rachete nucleare la o bază americană de rachete din Polonia, iar baza are scop de apărare, nu de atac, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, după ce Rusia a declarat că baza ar duce la o creștere a nivelului general al „pericolului nuclear”.

Baza vizată joi într-o declarație a ministerului de Externe rus este la Redzikowo, în apropierea coastei baltice, și este parte a unui scut antirachetă NATO mai larg. Ea a fost deschisă la 13 noiembrie. Este „sora” bazei de la Deveselu, din România, cele două fiind primele dintr-un sistem numit „Aegis Ashore”, despre care alianța afirmă că poate intercepta rachete balistice cu rază scurtă și intermediară.

Scutul mai include distrugătoare ale marinei americane la o bază navală din Spania și un radar de avertizare timpurie în Turcia, potrivit NATO.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi prin vocea purtătoarei de cuvânt Maria Zaharova că baza din nordul Poloniei se află pe o listă de ținte rusești pentru o potențială distrugere, dacă va fi necesar, amintește Reuters.

Varșovia a răspuns că acum este și mai decisă să-și întărească securitatea. „Astfel de amenințări (din partea Rusiei) vor servi cu siguranță drept argument pentru consolidarea apărării aeriene a Poloniei și a NATO și ar trebui luate în considerare și de Statele Unite”, a spus purtătorul de cuvânt al externelor poloneze, Pawel Wronski.

Moscova a avertizat și România că devine țintă ipotetică a rachetelor rusești din cauza bazei de la Deveselu, încă dinaintea înrăutățirii decisive a relațiilor din cauza invaziei rusești din Ucraina, în februarie 2022. Baza din sudul României, care găzduiește un radar, a fost deschisă încă în 2016.

Baza de la Deveselu este „sora sudică” a celei de la Redzikowo, din Polonia, în cadrul scutului antirachetă.

Schimbul de replici dintre Moscova și Varșovia pe teme nucleare vine la câteva zile după ce Rusia și-a actualizat strategia nucleară, care coboară pragul „răspunsului nuclear”.

Noua versiune a documentului afirmă că un atac împotriva Rusiei din partea unei puteri nenucleare cu „participarea sau sprijinul unei puteri nucleare” va fi văzut ca un „atac comun asupra Federației Ruse”.

Nu se specifică dacă un astfel de atac ar declanșa în mod necesar un răspuns nuclear. Printre principiile-cheie ale descurajării nucleare se menționează „incertitudinea privind amploarea, momentul și locul posibilei utilizări a descurajării nucleare”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te