Polonia și țările baltice se retrag din convenția privind minele antipersonal

O mină antipersonal de producție sovietică în estul Ucrainei (fotografie de arhivă)

O mină antipersonal de producție sovietică în estul Ucrainei (fotografie de arhivă)

Polonia, Lituania, Letonia și Estonia intenționează să se retragă din convenția de la Ottawa care interzice minele antipersonal. Cele patru țări membre ale NATO au invocat amenințări militare din partea vecinului lor, Rusia.

Renunțarea la tratatul din 1997, care a fost ratificat sau la care au aderat peste 160 de state, dar nu și Rusia, va permite Poloniei și celor trei țări baltice să înceapă să stocheze din nou mine antipersonal, transmite Reuters.

„Amenințările militare la adresa statelor membre NATO care se învecinează cu Rusia și Belarus au crescut semnificativ”, au declarat miniștrii apărării din aceste țări într-o declarație comună.

„Prin această decizie, transmitem un mesaj clar: statele noastre sunt pregătite și pot utiliza toate măsurile necesare pentru a-și apăra necesitățile de securitate”, au spus ei.

Retragerea preconizată se face pentru a permite o protecție eficientă a frontierelor regiunii, a afirmat ministrul lituanian al apărării, Dovile Sakaliene, într-o declarație separată.

Deși intenționează să se retragă din convenția privind interzicerea minelor antipersonal, cele patru țări au declarat că vor rămâne angajate față de dreptul umanitar, inclusiv față de protecția civililor în timpul conflictelor armate.

Finlanda a declarat în decembrie că ia în considerare, de asemenea, retragerea din acest tratat din cauza utilizării de către Rusia a unor astfel de arme în Ucraina.

Convenția de la Ottawa din 1997 privind interzicerea utilizării, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal și distrugerea acestora a intrat în vigoare la 1 martie 1999. Peste 150 de țări au semnat tratatul. Aproape 40 de țări nu au aderat la aceasta, inclusiv unii dintre principalii producători și utilizatori de mine antipersonal, cum ar fi SUA, China, India, Pakistan, Coreea de Sud și Rusia.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te